Obama: Okupaci části Ukrajiny nebudeme akceptovat, přijdou další sankce

Tallinn - Okupace Krymu ani jiné části Ukrajiny nebude akceptována. V estonském Tallinnu to řekl americký prezident Barack Obama s tím, že v 21. století nedopustí, aby „malé země terorizovali větší sousedi“. „Bude muset dojít k dalším sankcím,“ uvedl. NATO je podle šéfa Bílého domu odhodlané bránit všechny členy Aliance, tedy i východní členy. Obama také zdůraznil, že žádné příměří na Ukrajině nebude efektivní, dokud Rusko nepřestane předstírat, že v konfliktu na Ukrajině nehraje žádnou roli. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina by příměří mezi Kyjevem a povstalci mohlo být dosaženo do 5. září.

Kyjev dnes oznámil, že se prezidenti Ruska a Ukrajiny dohodli na trvalém příměří v Doněcké oblasti. Mluvčí Kremlu ale informaci odmítl - dohoda prý neexistuje, protože Rusko podle něj není jednou ze stran ukrajinského konfliktu. Ruský prezident pak oznámil, že dohoda by mohla být hotová za dva dny. Podmínkou ale je, že armáda zastaví operaci na východě země a vystřídají ji mezinárodní pozorovatelé. Odchod vojáků označili za předpoklad pro klid zbraní i separatisté (více zde).

„Žádného realistického politického smíru nemůže být dosaženo, pokud Rusko bude nadále separatistům posílat tanky, vojáky, zbraně a poradce v přestrojení a pokud podmínkou smíru bude to, že se Ukrajina vzdá části svého území či suverenity,“ reagoval Obama na tiskové konferenci po své schůzce s estonským prezidentem Toomasem Hendrikem Ilvesem v Tallinnu.

Barack Obama
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Charles Dharapak

„Ruská agrese narušuje veškeré principy mezinárodního společenství“

Obama připomněl v Tallinnu revoluci, která proběhla před 25 lety, a nedotknutelnou nezávislost Estonska. „Přináším s sebou přátelství amerického lidu a je mi ctí, že můžu být prvním americkým prezidentem, který může v Estonsku přednést svůj projev. Sen o svobodě jste snili po staletí, kdy jste byli v područí mocností. Museli jste se chovat podle toho, jak vám někdo říkal, ale přežili jste a udrželi jste svou kulturu a svůj jazyk. Našli jste odvahu bojovat proti obrovské říši za zemi, která vám patří,“ uvedl šéf Bílého domu. Právě letos je to 10 let, co Pobaltí vstoupilo do NATO. Podle Obamy Alianci posílilo. 

Mír v Evropě ale ohrožuje ruská agrese na Ukrajině. „Je to bezprecedentní napadení suverénního státu. Rusko porušuje veškeré mezinárodní dohody, podkopává mezinárodní pořádek – nikdo nemá měnit své názory pod pohrůžkou zbraní, což se přesně děje na Ukrajině, a proto stojíme za Ukrajinci,“ konstatoval Obama s tím, že NATO není namířené proti nikomu.

Barack Obama, americký prezident

„Ruské jednotky, které se nyní přesunuly na ukrajinské území, tam nejsou kvůli nějaké humanitární akci, ti tam jsou s tanky a se zbraněmi. To jsou fakta. Možná, že důsledkem státní propagandy se někteří ruští občané domnívají, že to, jak Rusko zasahuje na Ukrajině, posiluje jejich pozici, že se snaží získat území, které ztratili v 19. století. To ale přeci není cesta, jak zajistit velikost Ruska v 21. století. Pouze to ukazuje, že nacionalismus je poslední útočiště lidí, kteří nejsou schopni dosáhnout pokroku demokratičtějšími cestami.“

USA chystají nové letecké cvičení v Pobaltí

Americký prezident přicestoval na návštěvu estonské metropole den před zahájením summitu NATO ve Walesu. USA mají na základě Severoatlantické smlouvy povinnost kolektivní obrany členů Aliance, uvedl Obama. „Estonsko nikdy nezůstane samo,“ prohlásil s tím, že „útok na jednoho je útokem na všechny“. Pro NATO je důležitý Berlín stejně jako Tallinn - všichni členové jsou rovnocenní.

Obama rovněž oznámil, že Američané chystají v Pobaltí nové letecké cvičení. Už v červnu se v pobaltských zemích uskutečnily rozsáhlé vojenské manévry NATO, které se staly terčem ostré kritiky ze strany Moskvy. Aliance se bude rovněž zabývat navýšením počtu vojáků na svém území. Konkrétně do Pobaltí má zamířit větší počet amerických jednotek a vybavení. Aliance také připravuje speciální jednotku „rychlého zásahu“.

Americký prezident o dopadu protiruských sankcí

„Bude muset dojít k dalším sankcím. A nepleťte se, Rusko už ty stávající sankce plně pociťuje – ceny rostou, kapitál už nepřichází, protože Rusko je kvůli svému chování špatnou sázkou do budoucna. Země upadá do recese a energetický průmysl, který je motorem Ruska, upadá. Rubl právě padl na historické minimum. Ruské činy na Ukrajině oslabují hlavně Rusko samotné. My rozhodně přitom nechceme ekonomickou izolaci Ruska. Cesta je pro ně stále otevřená, Rusové ale musí opustit Ukrajinu, aby se Ukrajinci mohli sami rozhodnout.“

Investice do obrany jsou nutností

Podle Obamy je do budoucna třeba investovat do zpravodajských služeb a raketové obrany. „Evropané musejí využít toho, že se jim daří a musejí víc investovat do své obrany.,“ konstatoval. Každá spojenecká země podle amerického prezidenta musí plnit závazky.

Lídři Estonska, Litvy a Lotyšska se už v reakci na ukrajinský konflikt nechali slyšet, že na svém území chtějí základny NATO. Rusko zase na přiblížení Severoatlantické aliance k ruským hranicím reaguje upravením své vojenské doktríny. Před dvoudenní schůzkou NATO se také znovu diskutuje o možném členství Ukrajiny.