HRW: Islamisté vraždili v Tikrítu vojáky po stovkách

Bagdád - Islamisté zavraždili v iráckém Tikrítu až 770 lidí. Naprostá většina z nich byli iráčtí vojáci. Oznámila to organizace Human Rights Watch (HRW) s odkazem na výpověď přeživšího svědka a analýzu videí. Radikálové z islámského státu obsadili město v červnu, kdy také dobyli vojenskou základnu Speicher. V té době zajali stovky vojáků.

Radikálové již v polovině června oznámili, že zabili asi 1700 vojáků a dalšího vojenského personálu ze základny Speicher. Skupina zveřejnila fotografie, na kterých měli být jejich ozbrojenci zabíjející zajaté vojáky, ležící obličejem k zemi s pouty na rukou. „Hrůzná, rozsáhlá zvěrstva, které páchá Islámský stát, lze jasně označit za zločiny proti lidskosti,“ prohlásil Fred Abrahams z HRW.

Organizace na konci června uvedla, že obětí bylo nejspíš mezi 160 a 190. Nyní se ale ukázalo, že jsou tato čísla mnohem vyšší. Řada vojáků se navíc stále pohřešuje. Vojáci byli tehdy označeni za nezvěstné a jejich rodiny začaly tlačit na místní úřady, aby jim pomohly zjistit, jaký je jejich osud. V úterý zaútočili příbuzní zmizelých vojáků i na budovu iráckého parlamentu.  

Nová čísla zveřejnila HRW na základě dalších analýz satelitních snímků, videozáznamů zveřejněných islamisty a rovněž výpovědi svědka, který potvrdil existenci tří dalších míst, kde docházelo k masovým vraždám.  

Hrůzné vzpomínky očitého svědka

Třiadvacetiletý svědek, který přežil jednu z hromadných vražd, HRW řekl, že byl zajat 12. června spolu s dalšími tisíci lidí, když se snažil z vojenské základny uprchnout. Ostatní vojáci mu poradili, aby se oblékl civilně - že ho islamisté nepoznají. Nepomohlo to. Ali se pak ocitl v čele průvodu, který zamířil do Tikrítu za doprovodu stíhaček IS.

Ali vypověděl, že skupina asi 100 bojovníků IS zastavila zajatce poblíž univerzity v Tikrítu a sdělila jim, že se v pořádku vrátí domů. Místo toho je ale obrali o peníze a mobily, nahnali do kontejneru, kde se hodiny mačkali s dalšími desítkami zajatců. Někteří vedro nepřežili. Po hodinách utrpení byli zajatci rozděleni do skupin a každá z nich zamířila na jiné místo. Sám Ali se ocitl ve skupině s dalšími devíti muži a slyšel prý střelbu z jiných míst, kde docházelo k vraždám. Islamisté jim svázali ruce a postupně je stříleli. Viděl prý někoho zakrváceného vedle něj spadnout na zem. Sám zasažen nebyl, ale předstíral, že ano. Až do večera pak ležel na zemi, než se mu za tmy podařilo uprchnout.

Islamisté obsadili za uplynulé týdny rozsáhlá území v Sýrii a Iráku, kde vyhlásili chalífát. Jejich cílem je prý dobýt Bagdád. Irácká armáda spolu s kurdskými bojovníky se tomu snaží zabránit. Spojené státy jim pomáhají cílenými leteckými údery na pozice islamistů.