Ukrajinská armáda je připravena odrazit útok na Mariupol

Doněck - Navzdory plánům ukrajinského prezidenta na vyhlášení příměří a ochotě rebelů na něj přistoupit, zůstává ukrajinská armáda v plné pohotovosti. Poblíž přístavu Mariupol u ruských hranic je připravena odrazit možný útok proruských povstalců, kteří prý postupují směrem k tomuto půlmilionovému městu. Podle agentury DPA ostřelují proruští separatisté také letiště v Doněcku, které podle posledních zpráv stále ještě ovládá ukrajinská armáda.

Ukrajinská armáda i přes nápor rebelů očividně pokračuje s ostřelováním pozic povstalců v Doněcku. V palbě zahynula nejméně jedna žena, napsala agentura Reuters s tím, že dělostřelecké granáty zasáhly několik budov, mimo jiné i bytový dům či kostel.

Rebelové mezitím údajně připravují útok na přístav Mariupol. „Všechny naše divize jsou ve stavu vysoké pohotovosti a připravují se k odpovědi na případný útok,“ citovala agentura Reuters oslovený ukrajinský vojenský zdroj.

Ukrajinská armáda byla v posledních dnech pod tlakem separatistů nucena vyklidit některé dobyté oblasti. Jednou z nich bylo i město Ilovajsk, kde v obklíčení zahynulo několik desítek vojáků. Jednotky, které ve městě uvázly, tvrdily, že nedostaly požadované posily. Ukrajinský parlament dnes oznámil, že vytvořil vyšetřovací komisi, která se bude událostmi v Ilovajsku zabývat.

Zpravodaj ČT Miroslav Karas 

„Boje na jihovýchodě Ukrajiny jsou přeci jen mírnější než před pár dny. Je to ale způsobeno také tím, že se vzbouřencům podařilo získat většinu území, o něž v předchozích dnech bojovali. Příslušníci ukrajinských sil také z řady míst ustoupili, takže boje tam, kde byly, teď prostě nejsou.“ 

Vladimir Putin
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Zásobování Krymu je obtížné, Putinovi by pomohl koridor

Rusko dál popírá obvinění Kyjeva a západních zemí, že se v posledních dnech do operací na východě Ukrajiny přímo zapojují ruští vojáci a technika. Moskva naopak obvinila Washington z podpory Kyjeva v podněcování protiruské nálady na Ukrajině.

Spekuluje se o tom, že si Rusko chce zajistit koridor na Krym, případně až k Podněstří. „Jsou velké obavy, že Putinovi a jeho poradcům jde o to, aby získal pruh země vedoucí z Novoazovska přes Mariupol dále na Krym a možná ještě dál, čímž by se podařilo Rusku získat velmi důležité spojení s anektovaným poloostrovem Krym a díky tomuto koridoru by mohlo poloostrov zásobovat,“ podotkl Karas. Přímé spojení z Ruska totiž neexistuje. Trajekty musejí překonat Kerčský průliv, což je logisticky obtížné. 

Rasmussen: Počítá se to, co se skutečně odehrává na místě

Ruský prezident předložil ve středu sedmibodový plán na příměří. Nechybí v něm ukončení útoků z obou stran, mezinárodní kontrola klidu zbraní, výměna zajatců či otevření humanitárních koridorů. „Co se počítá, je to, co se skutečně odehrává na místě. Stále jsme bohužel svědky ruského zapojení do destabilizace na východě Ukrajiny,“ okomentoval Putinův krok generální tajmeník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Nejmenovaný vojenský zástupce Aliance uvedl, že Rusko má na Ukrajině několik tisíc vojáků, stovky tanků a ozbrojených vozů. NATO proto i nadále Rusko žádá, aby stáhlo své vojáky od ukrajinských hranic, zastavilo přesuny bojovníků a zbraní přes společnou hranici, ukončilo podporu ozbrojených separatistů a zapojilo se do politického procesu. „To by byla skutečná snaha zajistit mírové řešení krize na Ukrajině,“ dodal generální tajemník Aliance.

Vydáno pod