Brity debata o nezávislosti Skotska příliš nezajímá

Edinburgh - Do skotského referenda zbývá sotva pár týdnů a ve zbývajících částech Spojeného království se čím dál hlasitěji ozývají Britové. Někteří chtějí, aby unie zůstala nedotčená. Ostatní jsou přesvědčeni o tom, že Skotsko by mělo jít svou vlastní cestou. Jak moc se ale obyvatelé Anglie, Walesu a Severního Irska zajímají o to, co se ve Skotsku děje?

Co mají společného fyzik Stephen Hawking, televizní moderátorka Davina McCallová, komik Russell Brand nebo zpěvák Morrissey? To, že mají svůj názor na referendum o skotské nezávislosti. První dva jmenovaní podepsali otevřený dopis Let's Stay Together (Zůstaňme spolu), jenž Skoty nabádá, aby hlasovali pro setrvání v unii s Velkou Británií. Naopak Brand prohlásil, že skotská nezávislost je „dobrý nápad“ a podobně smýšlí i Morrissey.

Celebrity tvoří pouze malou část této debaty. Údaje, které by ukazovaly, jakou měrou se do debaty zapojují zbývající části Spojeného království, dostupné nejsou. Poslední televizní diskusi mezi Alexem Salmondem (předsedou nacionalistické Skotské národní strany, SNP) a Alistairem Darlingem, šéfem kampaně Better Together (Lépe společně), nicméně sledovalo přes 1,5 milionů diváků z Anglie, Walesu a Severního Irska.

Stejně tak i analýza britských listů naznačuje, že média se problematikou referenda zabývají stále více. V srpnu vyšlo celkem 1 325 článků, které obsahují slova Skotsko a nezávislost, zatímco v březnu a červenci jich bylo pouze kolem osmi set. Důvodem takovéhoto nárůstu je bezesporu skutečnost, že referendum se koná již za několik týdnů.

Angličany referendum příliš nevzrušuje, nejvíce se zajímají Irové

Pozornost nicméně vzbuzují i témata, která by mohla mít dopad na celé Spojené království. To potvrzuje i Stuart McAnulla, který na univerzitě v Leedsu přednáší o britské politice. V poslední době například vévodil skotským debatám návrh Alexe Salmonda o setrvání v měnové unii v období po vyhlášení nezávislosti. Jelikož se tato otázka týká také Anglie, Walesu a Severního Irska, upřeli na ní pozornost i ti, kdo žijí směrem na jih od skotské hranice.

Podle posledního průzkumu veřejného mínění je proti sdílení libry v případě vítězství skotského „ano“ celkem 53 procent obyvatel. Podle McAnully mají ovšem mnozí Angličané pouze matné povědomí o tématech, o nichž se ve Skotsku tak vášnivě debatuje.

Politolog Hnízdo: Nezávisle na výsledku referenda zůstane společnost rozdělena (zdroj: ČT24)

Peter Geoghegan, irský žurnalista působící v Glasgowě, se domnívá, že diskuse o Skotsku budí u obyvatel Severního Irska mnohem větší zájem než v jakékoliv jiné části Spojeného království. Tyto regiony totiž po dobu několika stovek let sdílely svou historii. V Severním Irsku žijí potomci skotských osadníků a také ve Skotsku se usadily početné irské komunity.

Rebecca Rumbulová z Wales Governance Centre (výzkumného centra univerzity v Cardiffu) uvádí, že obyvatelé Walesu většinou nemají v otázce skotského referenda vyhraněný názor. Pro Velšany je vztah s Anglií poměrně žhavým tématem, avšak mnozí jsou celkem lhostejní k tomu, co se se Skotskem stane.

  • Podle průzkumu veřejného mínění mezi obyvateli Anglie a Skotska z letošního srpna vyjádřilo podporu skotské nezávislosti celkem 18 procent respondentů. Naopak proti je 59 procent dotázaných, přičemž zbylých 23 procent zaškrtlo kolonku „nevím“. Ve Skotsku pak průzkumy dlouhodobě naznačují vítězství kampaně obhajující skotské „ne“.

Referendum o skotské nezávislosti je naplánováno na čtvrtek, 18. září 2014.