Zeman: Přísnější sankce? Jen v případě porušení příměří

Newport – Nové protiruské sankce dnes posvětili velvyslanci členských zemí Evropské unie. Dohoda by měla být členskými státy schválena v pondělí. Mohla by platit od úterý. Podle Reuters se mají týkat mimo jiné vývozu zboží dvojího užití, míří i na některé ruské společnosti a jednotlivce. Osud sankcí ale může ovlivnit víkendový vývoj na Ukrajině, sdělil ČTK diplomatický zdroj. Kdyby bylo porušeno nové příměří mezi Kyjevem a povstalci, byl by to podle českého prezidenta důvod k zavedení tvrdších protiruských sankcí. „Podmínkou příměří je samozřejmě i zastavení dodávek zbraní povstalcům a stažení dobrovolníků z dovolené,“ prohlásil na summitu NATO Miloš Zeman.

Podle Zemana na Ukrajině zuří „hybridní válka“ – nejde o invazi, ale spíš o občanskou válku. „Jestliže tyto podmínky (příměří) nebudou splněny, tak příměří skončí a pak samozřejmě bude důvod k zpřísnění sankcí. Ale protože jsem bytostný optimista, dodal bych, že pokud tyto podmínky splněny budou a na východní Ukrajině zavládne mír, tak pak je možné sankce uvolnit, případně zcela zrušit,“ konstatoval Zeman. 

Na zavedení přísnějších opatřeních se shodli minulý týden unijní lídři v Bruselu. Moskvě dali ultimátum, aby do týdne přestala ovlivňovat dění na východě Ukrajiny. Zeman by ale zatím počkal, zda bude příměří dodržováno, což je podle něj otázka maximálně dvou týdnů. „Pokládal bych za předčasné diskutovat rozsahu sankcí, případně o výjimkách,“ podotkl Zeman. 

Podobně hovořila i německá kancléřka Angela Merkelová. Nové sankce by prý mohly být zrušeny, pokud bude příměří fungovat. Britský ministr zahraničí Philip Hammond ale považuje za důležitější dokončit jednání o nových sankcích.

Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti 

„Přípravné práce na prohloubení sankcí se určitě dotáhnou do konce, aby byl vždy případně po ruce. Pokud se ale potvrdí příměří, tak si myslím, že nebude v tuto chvíli důvod sankce prohlubovat do té chvíle, co bude příměří platit.“

Nové sankce by se měly týkat hlavně finančních služeb a kapitálového trhu. „To Rusko nejvíc bolí,“ uvedl Prouza. Zatím není známo, jakou podobu má dnešní dohoda o zpřísnění sankcí. V kuloárech se mimo jiné spekulovalo, že na „černé listině“ osob se zákazem vstupu do EU a
se zmrazeným majetekem v působnosti unie se nově ocitne 26 lidí: deset představitelů separatistů a 16 Rusů.

Ruské sankce
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Zástupci ukrajinské vlády a povstalců dnes v Minsku uzavřeli dohodu o příměří. Potvrdili to jak ukrajinský prezident Petro Porošenko, tak i separatisté a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Porošenko už vydal armádě rozkaz, aby v určený čas zastavila palbu. Kreml dohodu o klidu zbraní uvítal a doufá v bedlivou kontrolu dodržování příměří.

Diplomatické řešení situace by mohlo Moskvě značně hospodářsky ulevit. Někteří analytici tvrdí, že Putinův plán počítající mimo jiné se stažením dělostřelectva či obnovou sociálních a zdravotnických zařízení ve skutečnosti pro Kyjev znamená kapitulaci.

Vydáno pod