Hollande: O Mistralech pro Rusko rozhodneme koncem října

Newport (Británie) – Francouzský prezident Francois Hollande rozhodne na konci října, zda jeho země dodá válečné lodě typu Mistral Rusku. Vše prý bude záviset na tom, zda vydrží příměří na východě Ukrajiny a nakolik pokročí vyjednávání o politickém vyústění konfliktu, řekl prezident na závěr summitu NATO ve velšském Newportu. „Usoudil jsem, že není možné dodat první plavidlo koncem října, když existují důkazy, že ruská armáda může být zapojena na Ukrajině,“ prohlásil.

Na základě obchodní smlouvy z doby před vypuknutím ukrajinské krize Francie slíbila Rusku dvě víceúčelové lodě Mistral, které mohou přepravovat vrtulníky a tanky, a obdržela vysokou finanční zálohu. První loď již přijeli převzít do Francie ruští námořníci, kteří s ní měli po zaškolení odplout v říjnu. Druhá loď měla být připravena v roce 2015. Paříž se ale v důsledku ukrajinského konfliktu, oživovaného podle Západu Ruskem, ocitla pod tlakem svých spojenců, aby Moskvě lodě nedodala.

Francie ve středu oznámila, že uskutečnění kontraktu odkládá. Pak ale upřesnila, že ve vybavování lodí zatím dělníci pokračují. Ruský prezident Vladimir Putin začátkem června varoval Francii, že zrušení kontraktu by vedlo nejen k zaplacení penále, ale také by poškodilo budoucí spolupráci obou zemí v oblasti technické a vojenské spolupráce.

Mistral
Zdroj: ČT24

Loď Mistral pojme až 16 vrtulníků – osm útočných Kamov Ka-50/52 a osm víceúčelových strojů Ka-29 Helix. Dále je na ní prostor pro 40 tanků, 70 motorových vozidel a až 700 vojáků.