Země NATO popřely, že by měly vyzbrojit ukrajinskou armádu

Kyjev - Ukrajina dostane zbraně od pěti zemí NATO, oznámil poradce ukrajinského prezidenta. Kyjev podle něj podpoří Spojené státy, Francie, Itálie, Polsko a Norsko. Zástupci všech zmíněných států kromě Francie už to ale popřeli. Poradce v Elysejském paláci odmítl záležitost komentovat. Aliance jako celek oficiálně tvrdila, že zbraně dodávat nebude, členské země ale mohly udělat individuální rozhodnutí. Příměří dohodnuté v pátek zatím platí, na řadě míst je ale porušováno.

„Na summitu NATO bylo dosaženo dohody o poskytnutí vojenských poradců a moderních zbraní Spojenými státy, Francií, Itálií, Polskem a Norskem,“ uvedl prezidentův poradce Jurij Lucenko na své facebookové stránce.

„Lucenko je zkušený politik, bývalý ministr vnitra, a když psal něco na svém profilu, tak to dosud byla z 95 procent pravda. Nemůžeme si ovšem představovat, že by Američané příští týden dodali tanky. Ale zdá se, že nějaká bilaterální spolupráce mezi Ukrajinou a členskými státy NATO bude,“ prohlásil redaktor Hospodářských novin (HN) Ondřej Soukup.

Žádné zbraně, jen helmy

Lucenkem vyjmenované země ale rychle zareagovaly: kromě Francie to všechny popřely. A oslovený činitel v Elysejské paláci se nechtěl vyjádřit. „Spojené státy nenabídly Ukrajině žádnou 'smrtící pomoc',“ sdělil agentuře Reuters vysoce postavený americký činitel. V podobném duchu hovořili i zástupci Varšavy, Osla a také italský zástupce. "Tato zpráva je chybná. Itálie spolu s ostatními zeměmi EU a NATO připravuje pro Ukrajinu balíček nesmrtící vojenské pomoci, jako jsou neprůstřelné vesty a helmy," sdělil Reuters úředník z italského ministerstva obrany.

Mluvčí norského ministerstva obrany Lars Gjemble pro agenturu NTB:

„Podílíme se na dvou cvičeních na Ukrajině, ale není pravda, že tam dodáváme zbraně.“

Mluvčí polského ministerstva obrany Jacek Sonta:

„Neexistuje žádná dohoda o zásobování Ukrajiny moderními zbraněmi Polskem, která by se domluvila na summitu NATO.“

Kremlu se sbližování Kyjeva s Aliancí nezamlouvá

Proti užším vztahům mezi Ukrajinou a Aliancí ostře vystupuje Moskva. Rusko případnou pomoc Kyjevu sleduje se znepokojením. Už dříve požadovalo po NATO vysvětlení, proti komu mají být tyto zbraně použity, připomněla agentura DPA. Třeba Německo už v srpnu ústy kancléřky Angely Merkelové dalo najevo, že se Kyjev jeho zbraní nedočká.

Kremlu se nezamlouvá ani plánované umístění sil rychlé reakce NATO na území Polska. Tento krok by byl považován za nepřátelský akt vůči Rusku, prohlásil včera předseda zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov. Rusko prý nikoho neohrožuje, zřejmým cílem tak podle něj je pouze Ruskou federaci „vylekat a zastrašit“.