DNA nelže: Prostitutky ve Whitechapelu rozparoval polský přistěhovalec

Londýn – Po 126 letech se zřejmě podařilo odhalit pravou identitu Jacka Rozparovače, který má na svědomí životy nejméně pěti londýnských prostitutek v londýnské čtvrti Whitechapel. Testy DNA potvrdily, že vrahem byl mladý polský přistěhovalec Aaron Kosminski. K tomuto závěru dospěl amatérský detektiv, který podle listu The Daily Mail analyzoval DNA ze šátku jedné z obětí – Catherine Eddowesové.

Šátek na konci 19. století sebral přímo na místě vraždy jeden z policistů a dal jej manželce. Před sedmi lety ho na aukci v Londýně koupil podnikatel Russell Edwards a nechal ho prozkoumat experty. „Měli jsme jistotu, že byl šátek autentický, byl na místě zločinu a byla na něm i krev oběti. (…) Objevit na něm DNA vraha i oběti - to je fenomenální,“ říká. Identitu obou lidí porovnal s jejich potenciálními současnými příbuznými a ukázala se shoda. „Jsem si stoprocentně jistý. Definitivní důkaz. Přesvědčivě prokázáno. Dejte případ k ledu. Dokončil jsem to,“ dodává.

Kosminského policie podezírala už kdysi - sérii vražd se mu ale nepodařilo prokázat. „DNA opravdu nelže. Pokud máte dlouhý úsek DNA, tak si můžete být jistý, že to tak je,“ říká finský forenzní expert Jaro Louhelainen.

Jack Rozparovač řádil v Londýně v roce 1888, byl to polský běženec, který pocházel z městečka Klodawa poblíž Lodže.