Porošenko: Kyjev vyzbrojí „řada zemí NATO“

Mariupol – Kyjev se prý dohodl s řadou zemí NATO na přímých dodávkách moderních zbraní. Ukrajinský prezident Petro Porošenko to oznámil v projevu k bojovníkům ukrajinské Národní gardy a domobrany. Podobně se vyjádřil už včera na Facebooku Porošenkův poradce. Zástupci Polska, USA, Norska a Itálie to ale popřeli. Francie odmítla celou věc komentovat.

„Dohodli jsme se s řadou zemí NATO na přímých dodávkách moderních zbraní, které nám pomohou ubránit se a vyhrát. Spoléháme sice jen sami na sebe, ale finanční a vojenská technická pomoc je pro nás životně důležitá. A my ji dostaneme,“ citovala ukrajinského prezidenta ruská agentura RIA Novosti.

Porošenko v projevu uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly stojí před reformou, která má zasáhnout jak taktiku, tak i strategii vedení boje. Právě těmto cílům má rozšíření spolupráce s NATO sloužit.

Poradce prezidenta Jurij Lucenko včera oznámil, že k dohodě došlo na summitu NATO ve Walesu koncem minulého týdne. Zbraně a vojenské experty podle něj pošle celkem pět států.

Žádné zbraně, jen helmy

Lucenkem vyjmenované země ale rychle zareagovaly: kromě Francie to všechny popřely. A oslovený činitel v Elysejské paláci se nechtěl vyjádřit. „Spojené státy nenabídly Ukrajině žádnou 'smrtící pomoc',“ sdělil agentuře Reuters vysoce postavený americký činitel. V podobném duchu hovořili i zástupci Varšavy, Osla a také italský zástupce. "Tato zpráva je chybná. Itálie spolu s ostatními zeměmi EU a NATO připravuje pro Ukrajinu balíček nesmrtící vojenské pomoci, jako jsou neprůstřelné vesty a helmy," sdělil Reuters úředník z italského ministerstva obrany.

Mluvčí norského ministerstva obrany Lars Gjemble pro agenturu NTB:

„Podílíme se na dvou cvičeních na Ukrajině, ale není pravda, že tam dodáváme zbraně.“

Mluvčí polského ministerstva obrany Jacek Sonta:

„Neexistuje žádná dohoda o zásobování Ukrajiny moderními zbraněmi Polskem, která by se domluvila na summitu NATO.“

Proti užším vztahům mezi Ukrajinou a Aliancí ostře vystupuje Moskva. Rusko případnou pomoc Kyjevu sleduje se znepokojením. Už dříve požadovalo po NATO vysvětlení, proti komu mají být tyto zbraně použity, připomněla agentura DPA. Třeba Německo už v srpnu ústy kancléřky Angely Merkelové dalo najevo, že se Kyjev jeho zbraní nedočká.

Kyjev: Rebelové porušují příměří

Proruští vzbouřenci dnes podle štábu protipovstalecké operace porušili příměří na nejméně sedmi místech. Ostřelovali mimo jiné i mezinárodní letiště v Doněcku. Od vyhlášení
příměří minulý týden v pátek zahynuli při přestřelkách už dva lidé. Armáda prý klid zbraní dodržuje. 

  • „Všichni zůstávají na svých pozicích – jak ukrajinská armáda, tak separatisté. Nikdo se nechce nikam vzdálit, jak by to mírový protokol předpokládal. Zaznamenány byly i přesuny některých jednotek. K Mariupolu se navíc blíží tanky a dělostřelectvo, které mají město bránit. V tuto chvíli jde spíš o přemístění jednotek a využití času k tomu, aby obsadily jiné palebné pozice,“ popsal současnou situaci na Ukrajině zpravodaj ČT Miroslav Karas.

O dalších krocích dnes telefonicky hovořili prezidenti Porošenko a Putin. Podle stručné zprávy tiskové služby Kremlu „diskutovali o opatřeních, která by napomohla mírovému řešení situace na jihovýchodě Ukrajiny“. Prezidenti se dohodli, že budou v dialogu pokračovat. 

Ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany mezitím popřela informace o tom, že by ukrajinské jednotky na východě země bojovaly v obklíčení vzbouřeneckých oddílů.

Události: Křehké příměří na Ukrajině zatím platí (zdroj: ČT24)