Zeman ve Francii vzpomínal na legionáře a Gorbaněvskou

Paříž – Prezident Miloš Zeman dnes zahájil svou první oficiální návštěvu Francie ve své funkci. Po slavnostním uvítání u pařížské Invalidovny uctil památku československých legionářů, položil květiny na hrob sovětské disidentky Natalje Gorbaněvské nebo navštívil Muzeum Čestné legie. S předními představiteli Francie se setká v úterý a ve středu.

Část cesty prezidenta se nese ve znamení stoletého výročí začátku první světové války a založení československých dobrovolnických jednotek ve Francii. Na hřbitově Pére Lachaise proto Zeman navštívil Památník československých legionářů. „Bez boje našich legionářů by nikdy nebylo samostatného Československa,“ řekl Zeman u památníku s tím, že za svobodu je stále nutné bojovat. V této souvislosti také poznamenal, že „vzniká nové nebezpečí radikálního islamismu“.

Na hřbitově Pére Lachaise také Zeman položil květiny u hrobu Natalje Gorbaněvské, která společně se sedmi přáteli v srpnu 1968 odvážně protestovala v Moskvě proti okupaci Československa. Zeman u hrobu zavzpomínal na loňské setkání s Gorbaněvskou na Pražském hradě, které se odehrálo tři týdny před její smrtí.

„Tehdy jsme se shodli a podali si na to ruce, že za 20 let se Rusko, patrně jiné Rusko než dnes, stane členem Evropské unie,“ řekl Zeman.

Prezident Zeman u pařížské Invalidovny
Zdroj: Karel Čapek/ČTK

Poté Zeman navštívil Muzeum Čestné legie, které je věnováno věhlasnému francouzskému řádu Čestné legie. Tím se inspiroval na počátku takzvané první čs. republiky Jiří Stanislav Guth-Jarkovský při tvorbě řádu Bílého lva, nejvyššího vyznamenání udělovaného československými a českými prezidenty. Zeman do Francie přivezl jako dar věrné repliky řádu Bílého lva čtvrtého stupně v civilní i vojenské verzi.

Oficiální Zemanova cesta bude pokračovat v úterý a ve středu. V plánu má vystoupení na česko-francouzském podnikatelském semináři, setkání s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem nebo předsedou francouzské vlády Manuelem Vallsem.