Kerry v Iráku: USA nebudou nečinně přihlížet, jak islamisté šíří peklo

Bagdád – Odhodlání nového iráckého premiéra Hajdara Abádího reformovat armádu a provést politické reformy dnes ocenil americký ministr zahraničí John Kerry, který přijel na neohlášenou návštěvu Bagdádu. Na tiskové konferenci po jednání s iráckými politiky prohlásil, že USA ani ostatní země nebudou přihlížet tomu, jak radikálové z Islámského státu (IS) šíří peklo. Šíitský duchovní Muktada Sadr v reakci vyzval Irák, aby s okupanty nespolupracoval.

Kerry se snaží získat co nejširší podporu pro plánovanou akci proti IS. Plán Washingtonu má později specifikovat prezident Barack Obama. Kerry počítá s tím, že se do koalice připojí až 40 zemí. Americké letectvo se už nyní účastní bojových operací v Iráku a pravděpodobně je rozšíří i na Sýrii. S vysláním pozemních vojsk se nepočítá, ale členové koalice se budou podílet na humanitárních operacích a také na výcviku a zbrojení irácké armády a jejích spojenců.

„Všichni víme, že na konci naše mezinárodní koalice tu hrozbu zničí v Iráku, v oblasti i ve světě,“ prohlásil Kerry. Toto mezinárodní spojenectví se podle něj bude podílet také na reorganizaci irácké armády. „Bude přeorganizována a vycvičena za pomoci nejen USA, ale i dalších zemí,“ řekl ministr. Mezitím Bílý dům oznámil, že Obama schválil 25 milionů dolarů (asi 535 milionů korun) jako okamžitou vojenskou pomoc irácké vládě a kurdským úřadům. Peníze mají sloužit k armádnímu vzdělávání a výcviku.

Abádí prohlásil, že je sice povinností Iráčanů bránit se, ale za obranu Iráku je odpovědné také mezinárodní společenství. Konflikt, s nímž se potýká Irák, má podle něj kořeny v Sýrii. „Do Iráku přichází to, co se děje v Sýrii. Nemáme právo překročit hranici, je to mezinárodní hranice. Zde je místo pro mezinárodní společenství, OSN a USA. Musejí tu hrozbu zastavit,“ řekl.

Parlament tento týden schválil Abádího vládu, klíčové posty ministrů vnitra a obrany jsou ale zatím neobsazeny. Abádí chce podle Kerryho rychle vyřešit problém s ropnými kontrakty, na což čekají Kurdové, a také zapojit menšinové sunnity do vlády.

Stabilní vláda je nezbytná pro případnou pomoc spojenců Iráku v boji s IS, která ovládla části iráckého a syrského severu. Bagdád hodlá sestavit národní gardu, která bude složena ze sunnitských milicí. Tyto oddíly pomohly v minulých letech potlačit iráckou Al-Káidu, která rozpoutala boj proti šíitům.

Sadr: Nechceme, aby Irák spolupracoval s okupanty

Do boje proti Al-Káidě se nakonec zapojily i šíitské milice Muktady Sadra. Sadr byl od začátku spojenecké invaze do Iráku ostře proti přítomnosti amerických vojáků a jeho lidé původně útočili na Američany. S rostoucí hrozbou Al-Káidy se nakonec připojili na stranu těch, kdo proti této sunnitské teroristické skupině bojovali.

Šíité zasahují i tentokrát do boje proti IS, avšak i teď Sadr vystupuje proti Spojeným státům. „Chceme, aby Irák spolupracoval se sousedními zeměmi a spojenci, ale ne s okupanty,“ řekl duchovní v době Kerryho jednání s Abádím. Z Iráku míří americký ministr do saúdskoarabské Džiddy, kde o společném postupu proti islamistům bude jednat se zástupci několika arabských zemí.

USA se chystají na válku proti Islámskému státu (zdroj: ČT24)

Složitou situaci v Iráku umocňuje každodenní násilí. Dnes v Bagdádu vybuchly krátce po sobě tři nálože a zabily devět lidí. Podle policie utrpělo skoro 30 osob zranění.

Obama je prý připraven nařídit nálety na islamisty v Sýrii

O nové politické a vojenské strategii boje proti radikálům v noci na čtvrtek vystoupí i americký prezident Barack Obama. Americký deník The New York Times s odvoláním na nejmenovaný zdroj z Obamovy administrativy napsal, že prezident je údajně připraven nařídit letecké údery proti islamistům v Sýrii a rozšířit operaci proti ozbrojencům z IS, která již nyní probíhá v Iráku.

Jak uvedl Bílý dům ve svém prohlášení, Obama v televizním proslovu vysvětlí Američanům, jak plánuje „oslabit a nakonec zničit teroristickou organizaci“ Islámský stát, jejíž bojovníci obsadili v uplynulých týdnech rozsáhlá území v Iráku a Sýrii.

Lidé z prezidentova okolí přitom tento plán popisují jako mnohem komplexnější, než byly například cílené údery USA proti Al-Káidě v Jemenu, Pákistánu i v jiných zemích. Prezident ale ještě musí v této souvislosti vyřešit množství problémů. Mezi ně patří zejména to, jak vycvičit a vybavit místní jednotky, aby dokázaly s islamisty účinněji bojovat přímo v Sýrii, jak zasáhnout, aby tím zároveň USA nepomáhaly syrskému prezidentu Bašáru Asadovi, či jak získat pro celou kampaň podporu dosud váhavých partnerů jako jsou Turecko a Saúdská Arábie.

Interview ČT24 k Islámskému státu (zdroj: ČT24)

„Už teď došlo ke zpochybnění některých desetiletých stálic - například hranic, které vznikly po první světové válce. To znamená, že ať to dopadne, jak to dopadne, tak jistě dojde k překreslení mapy Blízkého východu. Jakým způsobem, to si netroufám odhadnout,“ prohlásil v pořadu Interview ČT24 islamolog Bronislav Ostřanský z Orientálního ústavu Akademie věd ČR.

Vydáno pod