Santanderu šéfuje čtvrtá generace Botínů - a poprvé žena

Madrid - Ve věku 79 let zemřel v noci na dnešek na infarkt dlouholetý šéf banky Santander a jeden z nejvlivnějších španělských podnikatelů Emilio Botín. V čele správní rady jej vystřídá jeho nejstarší dcera Ana (53), kterou dnes do této funkce s okamžitou platností jmenovalo vedení firmy. Dosud šéfovala britské divizi banky a v čele skupiny stane jako vůbec první žena. Její jmenování znamená zároveň příchod čtvrté generace Botínů do vedení Santanderu. Na stejné pozici totiž před Botínem působili i jeho otec a dědeček, kteří se rovněž jmenovali Emilio.

Botín banku Santander přeměnil z malého domácího úvěrového ústavu na největší banku v eurozóně podle tržní kapitalizace. Znám byl i tím, že navštěvoval pobočky, aby se osobně setkal se zaměstnanci. Měl velký vliv v politických kruzích ve Španělsku i v zahraničí, často se setkával se členy španělské královské rodiny, premiéry a nejvyššími představiteli zemí Latinské Ameriky. I tam je banka významným hráčem. Pod Botínovým vedením zde v 90. letech spustila nákupní vlnu. V roce 2009 koupila za více než devět miliard liber (310,2 miliardy Kč) britskou Abbey National.

Emilio Botín
Zdroj: ČTK/AP/Juan Manuel Serrano

Santander má v současné době asi 102 milionů zákazníků a zhruba 186 000 zaměstnanců. Hlavními trhy jsou Španělsko, Brazílie, Británie, Mexiko, Portugalsko, Německo, Chile, Argentina, Polsko a USA.

Vydáno pod