Cameron a spol. mobilizují, aby udrželi Skotsko. Královna zůstává neutrální

London - Týden před referendem o nezávislosti Skotska se britští vrcholní politici snaží tamní obyvatele osobně přesvědčit, aby další existenci společného státu ještě dali šanci. Premiér David Cameron během projevu v Edinburghu obyvatele Skotska ujistil, že zájmy celé země jsou pro něj přednější než zájmy jeho konzervativní strany, a řekl, že by mu odchod Skotska ze Spojeného království zlomil srdce. Kromě Camerona se účastní skotského turné i vůdci labouristů a liberálních demokratů Ed Miliband a Nick Clegg. Naopak britská královna Alžběta II. důrazně apelovala na politiky, aby ji do kampaně o osudu Skotska nezatahovali.

Londýnští politici si své turné naplánovali poté, co tento týden průzkumy veřejného mínění poprvé ukázaly mírnou převahu zastánců skotské samostatnosti. Nicméně podle nejčerstvějšího průzkumu, zveřejněného ve středu v deníku Daily Record, jsou příznivci odtržení v těsné menšině (42,4 %) vůči jeho odpůrcům (47,6 %). Deset procent respondentů odpovědělo, že stále ještě neví, jak budou hlasovat.

Ministerský předseda Cameron se ve středu vydal do Edinburghu, vicepremiér Clegg vedl kampaň v Selkirku a šéf labouristů se rozjel do Glasgow. Jejich veřejná vystoupení měla společný velmi emotivní charakter. „Nadcházející volba nebude o tom, zda Skotsko je národem, nebo ne. Skotsko je národem. Skvělým, silným, hrdým, s úžasnou historií a úžasnými lidmi. Národem, který si zvolil být posledních 300 let součástí rodiny národů uvnitř Spojeného království,“ podtrhnul Cameron.

Během své řeči zdůraznil, že zachování Velké Británie v současné podobě je pro něj prioritou a voliče také varoval, že výsledek jejich rozhodnutí bude nezvratný. „Protože jde o hlasování, tak si lidé možná myslí, že to je něco jako volby. Rozhodnete se, a za pět let se třeba rozhodnete zase jinak. Ovšem toto není rozhodnutí na pět let, je to rozhodnutí na další století,“ řekl Cameron.

Skotský premiér Alex Salmond označil současnou aktivitu britských politiků, jejichž táboru dal přezdívku „Team Westminster“, za zoufalý pokus, který přichází příliš pozdě. „Nepřichází s ničím, co by se týkalo hlavních očekávání skotských lidí, kteří se hlavně zajímají o to, zda budou zachována jejich pracovní místa a systém zdravotní péče,“ konstatoval Salmond.

Na strunu skotského národního cítění zabrnkal i předseda labouristů Ed Miliband, jehož strana se ve Skotsku dlouhodobě těší mnohem větší popularitě než vládnoucí konzervativci. „Zásady a hodnoty skotského národa zazářily v průběhu kampaně. Nejlepším způsobem, jak je uchovat, je zůstat pohromadě,“ vyslovil se Miliband pro zachování status quo. „Hlavou, srdcem, i duší - volte NE,“ požádal Miliband skotské voliče, kteří budou ve čtvrtek 18. září odpovídat v referendu na otázku: „Mělo by být Skotsko nezávislou zemí?“

Sympatizanti skotské samostatnosti na shromáždění v Edinburghu
Zdroj: ČTK/AP/David Cheskin

Velká Británie na cestě k federativnímu uspořádání?

Na čem se Cameron, Clegg a Miliband shodují, je také otázka dalšího rozšíření pravomocí pro Skotsko, jež jsou připraveni iniciovat pochopitelně v případě, že se Skotové vysloví proti odtržení. Podle Clegga je navíc důležité, aby takový krok šel ruku v ruce s debatou o celkové decentralizaci politické moci v rámci Velké Británie. „Dá se očekávat významné přepsání našeho ústavního uspořádání,“ uvedl Clegg s odkazem na možnost rozšíření exekutivy Walesu, Severního Irska, ale i Anglie.

Poslanci britského parlamentu z Výboru pro politické a ústavní záležitosti již podobný návrh zákona začali připravovat. „Nyní je ten pravý čas na diskuzi o decentralizaci,“ nechal se slyšet šéf výboru Graham Allen.

Podle Alžběty II. je rozhodnutí plně v rukou Skotů

V minulých dnech média na ostrovech živě debatovala na téma, zda se do kampaně zapojí i britská panovnice. Někteří poslanci ostatně hlavu Spojeného království vyzvali, aby se ještě před referendem k věci vyjádřila a pomohla udržet jednotu Británie. Alžběta II. všechny spekulace o svém postoji utnula v prohlášení, v němž Buckinghamský palác rezolutně zopakoval, že panovnice zaujímá v otázce samostatnosti Skotska neutrální postoj a že rozhodnutí je podle ní plně v rukou tamních obyvatel. Podle deníku The Times bylo prohlášení formulováno velmi nekompromisně, což nebývá v jinak nadmíru diplomatickém vyjadřování královského paláce zvykem.

Alžběta II.
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

„Nestrannost panovníka je zavedeným principem naší demokracie, kterého se královna během své vlády vždy držela. Královna stojí nad politikou a ti, kdo nyní zastávají politické funkce, mají povinnost tento princip ctít,“ uvedl mluvčí Buckinghamského paláce. „Jakékoli náznaky, že by si královna přála výsledek kampaně před referendem nějak ovlivnit, jsou jednoznačně mylné. Její Veličenstvo je toho názoru, že jde o záležitost obyvatel Skotska,“ dodal mluvčí.

Rezolutní vyjádření britské panovnice o její neutralitě může být dáno do souvislosti s pondělní zprávou o tom, že se královská rodina brzy rozroste o dalšího člena. Poté, co bylo z oficiálních míst v Buckinghamu potvrzeno, že princ William a jeho žena Kate čekají druhého potomka, vyrojily se okamžitě názory zdůrazňující načasování této novinky právě na dobu těsně před referendem. Podle těchto hlasů má dítě již před svým narozením velkou politickou symboliku - ta spočívá právě v tom, že by mohla podpořit Londýn v jeho snaze udržet Skotsko ve svazku s Velkou Británií.

Pro mnohé Skoty se ale spíše jedná o téma ke vtipkování na sociálních sítích:

Vtipkování na Twitteru ke skotskému referendu
Zdroj: ČT24

Do kampaně se zapojují průmyslníci i bývalí premiéři

Tím, jak se termín referenda blíží a jeho výsledkem může být „ANO“ skotské samostatnosti, snaží se britská strana dostat do hry také názory význačných představitelů byznysu. Za ropný průmysl vyjádřil své znepokojení nad případným odchodem Skotska z monarchie šéf British Petroleum Robert Dudley. „Z pozice hlavního investora ve Skotsku věříme, že budoucím vyhlídkám v oblasti podnikání v Severním moři nejlépe poslouží, pokud zůstane zachována stávající územní integrita Velké Británie,“ poznamenal.

Ve veřejném prostoru jsou též hlasitě slyšet slova od bývalých britských premiérů. Nejnověji se do debaty zapojil John Major, který vedl zemi v letech 1990-1997. Ve svém prohlášení se zaměřil na problematiku - na skotském území umístěných - ponorek Vanguard, které jsou vybaveny jadernými střelami Trident. Ty hrají velkou roli v britské zahraniční politice zastrašování potenciálních nepřátel.

Major vyslovil obavu, že případná ztráta Tridentu povede ke snížení důležitosti Británie na poli světové politiky. „Naše obrana bude významně oslabena. Omezí se důležitost naší role ve strukturách NATO a i naše pozice ve vyjednávání s Evropskou unií,“ varoval John Major.

Ovlivní nezávislost Skotska britské parlamentní volby v roce 2015?

Z čerstvého průzkumu listu The Independent vyplývá, že ve všeobecných volbách mají labouristé nyní nakročeno k vítězství, a to zejména díky silné podpoře Skotska. Pokud by ovšem skotští poslanci v parlamentu neusedli, labouristé by potřebnou většinu nezískali. Chyběla by jim tři křesla.
 
Někteří poslanci z řad konzervativců dokonce požadují, aby skotským voličům nebylo umožněno hlasovat ve všeobecných volbách, pokud se země rozhodne pro odchod. Naopak Skotská národní strana (SNP) vyzývá, aby byly volby odloženy. Mohly by prý narušit vyjednávaní před skotským „dnem nezávislosti“ v březnu 2016.

Vládní zdroje tvrdí, že ministři o pozdržení voleb zatím nejednali. Pokud by se volby skutečně odložily, bylo by to vůbec poprvé od dob druhé světové války. Vysocí vládní představitelé tří největších politických stran pak v tomto kontextu uvedli, že posunutí voleb je „velmi nepravděpodobné“. Obávají se, že by byl tento krok odsouzen jako protidemokratický a protiústavní a poskytl by výhodu straně UKIP (euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného království).