Putin nařídil cvičení jednotek i úřadů na Dálném východě

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes nařídil prověřit bojovou připravenost jednotek na východě země i připravenost tamních úřadů působit ve válečných podmínkách. Počet cvičících vojáků a vojenské techniky dosud nebyl uveden, ale do obdobných manévrů bývají zapojeny desítky tisíc mužů ve zbrani.

„V souladu s (Putinovým) nařízením dnes od 10:00 moskevského času (8:00 SELČ) nařizuji uvést vojska východního vojenského okruhu, jakož i jednotky dislokované na tomto území, do plné bojové připravenosti,“ oznámil ministr obrany Sergej Šojgu na poradě armádního velení.

Ministr nařídil vyvést jednotky z kasáren na cvičiště, kde budou plnit kontrolní úkoly a taktická cvičení. „Zvláštní pozornost“ při prověrce má být věnována „přepravě vojenských uskupení na velké vzdálenosti“. Součástí týdenního cvičení má být rovněž obrana pobřeží a schopnost odrážet námořní útok nepřítele. 

Nejde o první kontrolu bojeschopnosti od počátku letošního roku. Podobně Putin nařídil v únoru prověřit jednotky na západě a ve středu země, na konci června pak cvičili vojáci na jihu Ruska. V srpnu následovala kontrola sil na severovýchodě země a začátkem září se odehrály velké manévry týlových jednotek.

Moskva: Provokace? Ne, jen rutinní úkoly

Tentokrát se ale spolu s jednotkami prověřuje i připravenost řady ministerstev a úřadů na Dálném východě „plnit úkoly ve válečných podmínkách“. Podobné kontroly regionálních struktur státních úřadů jsou během velkých vojenských cvičení „obvyklým a rutinním úkolem“, zdůraznilo ministerstvo obrany.

„Prověrky se odehrávají na pozadí prudce se vyhrocující mezinárodní situace kvůli ukrajinské krizi a střetu Západu s Ruskem. Západ už nejednou Rusko obvinil, že zvětšuje provokativní vojenské manévry, Moskva ale všechna obvinění odmítá a tvrdí, že nikterak neporušuje mezinárodní právo,“ poznamenal server Newsru.com.

Putin ve středu na poradě armádních špiček vyzval k vypracování „náležité odpovědi“ na potenciální ohrožení bezpečnosti Ruska ze strany Západu, zejména pokud jde o plány NATO na posílení vojenské přítomnosti ve východní Evropě. Putin rovněž oznámil, že se rozhodl osobně postavit do čela komise, která koordinuje přezbrojení ruské armády.