Syrští povstalci propustili fidžijské vojáky z mise OSN

New York / Suva – Syrští povstalci z hnutí An-Nusra propustili 45 fidžijských vojáků z mise Organizace spojených národů na Golanských výšinách, které zajali na konci srpna. Podle agentury Reuters umožnil Izrael vojákům přejít na území Golan kontrolované židovským státem. Vojáci byli předtím převezeni na hraniční přechod Kunajtra mezi Izraelem a Sýrií, všichni jsou prý v pořádku. „Můžeme potvrdit, že byli propuštěni,“ oznámil zástupce mluvčího OSN Farhan Haq.

V noci na dnešek se na portálu YouTube objevilo nové video se skupinou fidžijských vojáků. Na patnáctiminutovém záznamu hovoří arabsky s vojáky dvojice mužů a následně jeden z vojáků promluví anglicky. Prohlásí, že je 9. září a že je to „velmi šťastný den“, neboť brzy odjedou domů. Také řekl, že jsou všichni zdraví a v pořádku a že s nimi radikálové z fronty An-Nusra zacházejí dobře i přes omezené zdroje, které islamisté mají.

Ve vyjednávání o propuštění se diplomaticky angažoval Katar (zdroj: ČT24)

Už ve středu se objevily informace, že syrští povstalci s propuštěním fidžijských modrých přileb souhlasí. Islámští radikálové původně za jejich propuštění požadovali vyřazení své skupiny ze seznamu teroristických organizací, odškodnění za tři své bojovníky, kteří v boji s vojáky OSN padli, a humanitární pomoc pro občany předměstí Damašku, kde má An-Nusra svůj hlavní stan.

Zpravodaj ČT Jakub Szántó: „Nebylo by to poprvé, kdy Katar zprostředkoval propuštění zajatců v tom chaosu, pro který se vžil název syrská občanská válka. Katar udržuje otevřené informační kanály jak směrem k Západu, tak směrem k islámským radikálům.“

Izrael obsadil pohraniční Golanské výšiny za války v roce 1967. O čtrnáct let později 1 200 kilometrů čtverečních anektoval, zhruba 510 kilometrů čtverečních má pod kontrolou Sýrie. Z pohledu mezinárodního práva je anexe nelegální. Pozorovatelská mise OSN vznikla roku 1974 a má přes 1 400 členů.

Vydáno pod