Jedenácté září Ameriku nezlomilo, prohlásil Obama k výročí

Washington – „Třináct let poté, co se spikly nízké a nenávistné síly, aby nás zlomily, stojí tu Amerika vzpřímená a hrdá.“ U příležitosti 13. výročí teroristických útoku z 11. září 2001 to prohlásil americký prezident Barack Obama, který si s politiky a pozůstalými po třech tisícovkách obětí připomněl památku obětí těchto atentátů.

Vzpomínkové akce se konaly v New Yorku, u Pentagonu i v Pensylvánii. Stejně jako každý rok příbuzní v dolní části Manhattanu předčítali jména obětí v abecedním pořádku od Gordona Aamotha po Igora Zukelmana. Předčítání několikrát přerušilo zvonění stříbrného zvonu, jenž ohlašoval chvilku ticha vždy v minutách, kdy před 13 lety letouny unesené teroristy narazily do newyorského Světového obchodního střediska a kdy se dvojice mrakodrapů zřítila.

Prezident Obama dnes promluvil na soukromé ceremonii pro příbuzné 184 obětí u budovy Pentagonu v Arlingtonu ve Washingtonu a položil tam bílý věnec. Stalo se to den poté, co seznámil veřejnost se svou strategií aktuálního boje proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) v Iráku a Sýrii.

V New Yorku dnes mnozí účastníci slavnosti drželi fotografie svých blízkých v areálu památníku, který vyrostl v místě zřícených „dvojčat“. Akce se zúčastnili guvernér New Yorku Andrew Cuomo, starosta Bill de Blasio i jeho předchůdci Michael Bloomberg a Rudy Giuliani. Jediná vzpomínková akce přístupná veřejnosti se dnes konala u památníku letu 93 v pensylvánském Shanksville, kde se zřítilo jedno z unesených letadel.

Marian Brzybohatý k výročím teroristických útoků na USA (zdroj: ČT24)