Katalánci slaví národní den a demonstrují za nezávislost

Barcelona - Statisíce Katalánců využily dnešních oslav národního dne k manifestacím za osamostatnění tohoto nejbohatšího španělského regionu. Lidé v ulicích vyjadřovali svou podporu listopadovému referendu o nezávislosti. Davy zaplnily i dvě barcelonské dopravní tepny, aby tak vytvořily obří rudo-žluté písmeno V s cílem vyjádřit touhu hlasovat (katalánsky i španělsky votar). Barcelonská radnice, ovládaná nacionalistickou katalánskou koalicí, odhadla celkový počet účastníků na 1,8 milionu. Podle Madridu bylo na akci 470.000 až 520.000 lidí.

Mnozí demonstranti v tričkách s nápisem „Ara es l'hora“ (Teď je ten správný čas) skandovali „Independ?ncia!“ (Nezávislost). „Chceme si rozhodnout o naší budoucnosti. Nechápeme, proč je to neustále odmítáno. Vzhlížíme ke Skotsku,“ citovala agentura Reuters 50letého demonstranta Victora Panyellu.

Vrcholem oslav dne Katalánska byl 11 kilometrů dlouhý lidský řetěz, který vyrazil na pochod ulicemi Barcelony přesně v 17:14 místního času. Za volbou této doby se skrývá symbolika v podobě připomínky událostí z roku 1714. Tehdy Katalánsko ztratilo svou nezávislost poté, co podlehlo ve válce o španělské dědictví obléhání armády Filipa V.

Akce aspiruje na primát nejpočetnější manifestace v dějinách katalánského hnutí za nezávislost.

Katalánská vláda plánuje navzdory nesouhlasu centrální španělské vlády na 9. listopadu referendum o samostatnosti regionu, v němž žije na 7,6 milionu lidí. Povzbuzena je i tím, že přesně za týden se podobné hlasování uskuteční ve Skotsku. Podle průzkumů si referendum přeje 80 procent Katalánců, pro úplnou nezávislost je jich kolem 45 procent.

Katalánci se bouří proti Madridu (zdroj: ČT24)

„To, co se tu dnes odehrává, není zpochybnění státu, je to volání velké části katalánské společnosti,“ řekl novinářům předseda katalánské vlády Artur Mas a vyzval španělskou vládu, aby ukázala vstřícnost vůči náladě v katalánských ulicích.

Katalánský plebiscit, který má dopomoci ekonomicky významnému regionu s vlastním jazykem i kulturou k politické i hospodářské nezávislosti na Madridu, již letos
označil za nezákonný ústavní soud a postavil se proti němu i španělský parlament.

Katalánský premiér Artur Mas
Zdroj: ČTK/EFE/Alberto Est

Chystané referendum rozvířilo v zemi debatu, zda reformovat ústavu z roku 1978 a poskytnout 17 španělským regionům větší míru autonomie, což by mohlo oslabit katalánskou touhu po nezávislosti. Dvě třetiny Španělů údajně takový kompromis výměnou za udržení Katalánska pod španělskou korunou podporují.