Nad veřejnými investicemi do slovenského fotbalu se vznáší otazníky

Bratislava - Vláda Roberta Fica se již před časem rozhodla ve velkém podporovat fotbal. Během deseti let má v plánu rekonstruovat přes dvacet stadionů v přepočtu za jeden a čtvrt miliardy korun. Dřív se na kabinet snášela kritika, že pro sport dělá málo. Teď je pod palbou taky - kvůli plýtvání veřejnými penězi, k němuž údajně dochází při zadávání zakázek na opravy sportovišť.

Slovenská vláda podporuje modernizaci fotbalových stadionů (zdroj: ČT24)

Plán slovenské vlády, jejíž předseda fotbal vášnivě hraje i sleduje, je jasný - modernizovat stadióny a opět tak přitáhnout ke hře s „kulatým nesmyslem“ masy fanoušků, jichž v krajině našich východních sousedů ubývá. „Pěkné fotbalové a hokejové stadióny lidi kultivují. Lidé se pak jinak chovají a chodí na zápasy i s dětmi,“ vysvětluje Fico.

Fotbalový svaz se snaží tyto investiční záměry naplnit a doposud vysoutěžil zakázku na opravu šestnácti stadionů v přepočtu za více než 700 milionů korun. Vybírat si z firem, které prošly výběrovým řízením, si ale moc nemohl. V tendru zbyla jen jediná nabídka. Druhou - o čtvrt miliardy levnější - totiž předem vyřadil, a to kvůli mírné nesrovnalosti, kvůli níž se stát připravil o úsporu několika milionů eur.

Slovenský premiér je fotbalovým nadšencem
Zdroj: Koller Jan/ČTK

Podle fotbalového svazu je vše v pořádku. „Všechny naše kroky byly pod velmi přísným dohledem úřadu pro kontrolu hospodářské soutěže, který potom vyhlásil konečné stanovisko a oznámil výsledky soutěže,“ tvrdí Juraj Čurný, mluvčí Slovenského fotbalového svazu.

Zbouraný stadión na Tehelném poli se svého nástupce hned tak nedočká

Jiného názoru je Peter Kunder, odborník na veřejné zakázky z organizace Aliance Fair Play. Podle něj je běžné, že firmy s nižšími nabídkami vypadávají kvůli drobných chybám. Smysl soutěže - ušetřit veřejné peníze - se tak ztrácí. „Drtivá většina majitelů stavebních firem je přesvědčena, že férová soutěž v oblasti stavebnictví je na Slovensku velkou raritou.“

Zatímco v Trnavě roste stadion, který splní i nejpřísnější podmínky UEFA, dokončení nového národního stadiónu na legendárním Tehelném poli v Bratislavě, kde dříve hrál Slovan i reprezentace, je v nedohlednu. Výstavbu stánku dlouhodobě blokují spory majitele klubu s městem.