Německo se do leteckých útoků na Islámský stát nezapojí

Berlín - Německo se nepřipojí k leteckým úderům proti radikálům z Islámského státu (IS). Nálety zatím podnikají jen Spojené státy, přidat by se k nim měla i Francie. Podle nejnovějších odhadů americké tajné služby CIA má Islámský stát v severním Iráku a severovýchodní Sýrii až 31 500 bojovníků. Původní odhady hovořily pouze o 10 000 ozbrojencích.

„O stabilizaci regionu se německá vláda nadále velmi zajímá, ale mohu vyloučit účast na leteckých úderech,“ prohlásila mluvčí kancléřky Angely Merkelové.

Německo ale považuje Islámský stát za hrozbu pro veřejnou bezpečnost země, řekl dnes německý ministr vnitra Thomas de Maizière, podle kterého je nutné zastavit náborové akce radikálů. Ode dneška v Německu není možné beztrestně používat symboliku IS či jakkoli toto radikální hnutí propagovat.

Tajné služby odhadují, že k IS a jeho spojeneckým organizacím se připojilo nejméně 400 lidí z Německa. Další stovky pak po boku islamistů bojují z dalších unijních zemí. Jejich návrat vnímají státy EU jako velké riziko, neboť mohou v radikální činnosti v Evropě pokračovat.

Francie se do náletů zapojí, přislíbil Hollande

Naopak Francie se zřejmě do náletů po boku Spojených států zapojí. „Francouzský prezident mi dnes slíbil, že se Francie bude podílet na tomto úsilí a udeří na pozice teroristů v Iráku,“ uvedl irácký premiér Hajdar Abádí po jednání s Francoisem Hollandem. Ani jeden z politiků neupřesnil, kdy by k zapojení Francie mohlo dojít.

Již dříve se objevily spekulace, že by se Paříž mohla do náletů na islamisty zapojit. Tedy v případě, že ji o to irácká vláda požádá. Francie ale stejně jako USA neuvažuje o vyslání žádných pozemních jednotek. Hollande, který do Iráku přivezl 15 tun humanitární pomoci, nicméně slíbil zajištění humanitárního leteckého mostu pro irácké uprchlíky a nabídl pomoc rodinám, které mají příbuzné ve Francií a které by na nějaký čas u nich chtěly vyhledat útočiště. Poté, co navštívil kurdské představitele v severoiráckém Irbílu, francouzský prezident dodal, že dosavadní směřování zbrojní pomoci kurdským milicím bylo pro obrat v poměru sil na tamějším bojišti rozhodující.

Bojovníci Islámského státu
Zdroj: ČT24

Americká CIA dnes uvedla, že v řadách IS bojuje více než 15 000 cizinců včetně asi 2 000 osob ze západních zemí. Bojovníci pocházejí z více než 80 zemí světa. Celkový počet členů IS se výrazně zvýšil po červnových úspěších při ofenzivě v severním Iráku a následném vyhlášení chalífátu.

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek slíbil, že USA přitvrdí svou kampaň proti radikálům z IS. Kromě náletů proti jejich pozicím v Iráku, kam Američané pošlou další stovky vojenských odborníků, hodlá Washington udeřit na extremisty i v sousední Sýrii.

Hollande slíbil Iráku pomoc v boji proti radikálům (zdroj: ČT24)