Kerry jednal v Egyptě o koalici proti Islámskému státu

Káhira - Americký ministr zahraničí John Kerry dnes přiletěl do Egypta v rámci jednání o vzniku široké koalice států, jež by pomohla Iráku s bojem proti radikálům z organizace Islámský stát. Šéf americké diplomacie se postupně sešel s egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím, lídrem Ligy arabských států (LAS) Nabílem Arabím a ministrem zahraničí Samím Šukrím. Káhira dala najevo, že se tažení proti IS zúčastní.

Podle Kerryho stojí Egypt už nyní v „první linii“ boje s terorismem, když se potýká s teroristickými útoky na Sinajském poloostrově, a bude mít klíčovou roli i v operacích namířených proti IS. „Z pozice kulturní a myšlenkové metropole muslimského světa hraje Egypt klíčovou roli v otázce veřejného odmítnutí ideologie, kterou islamisté šíří,“ konstatoval americký čelní představitel.

„Tato extrémistická ideologie je šířena všemi teroristickými skupinami,“ podpořil Kerryho slova egyptský ministr zahraničních věcí Šukrí, jenž je přesvědčen o potřebnosti mezinárodně koordinované akce proti islamistům, protože Islámský stát je nebezpečný i kvůli svým kontaktům na další skupiny ozbrojenců na Blízkém východě. „Zjistili jsme mezi nimi vazby, tyto skupiny navzájem spolupracují a představují nebezpečí přesahující hranice.“ dodal Šukrí.

Kerry během nynější cesty po Blízkém východě získal pro budovanou koalici podporu deseti států: k jeho snaze se vedle Egypta hodlají připojit také např. Saúdská Arábie, Omán, Spojené arabské emiráty, Libanon či Jordánsko. Stranou se naopak drží Turecko, jehož představitelé Kerrymu v pátek řekli, že jsou ochotni přispět k humanitární pomoci, ale nikoli k vojenským aktivitám. USA zatím vylučují, že by v koalici proti bojovníkům z IS mohl být Írán.

Irácký premiér Hajdar Abádí dnes nařídil armádě, aby při operacích namířených proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) přestala s ostřelováním obydlených oblastí, kde by se obětí zásahů mohli stát i civilisté. Situací kolem Iráku se bude zabývat pondělní mezinárodní konference v Paříži.

Světový summit boje proti terorismu (zdroj: ČT24)

V době, kdy americký prezident ohlásil válku proti džihádistům v Sýrii a Iráku, se v Izraeli - za přísných bezpečnostních opatření - konal světový summit boje proti terorismu. Podle odhadu CIA je dnes hnutí Islámský stát bohatší, než byla kdy Al Káida. K dispozici má až jednatřicet tisíc válečníků.

„Největší nebezpečí představují džihádisti v čele s Islámským státem. A pak tu je taky velké nebezpečí regionálních ambicí Íránu,“ prohlásil jeden z účastníků summitu, Robert Satloff, expert na terorismus z Washingtonského institutu pro blízkovýchodní politiku.

Vydáno pod