V Rusku začaly komunální volby, hlasuje i okupovaný Krym

Moskva - Kolem 50 milionů Rusů může v nedělních komunálních volbách rozhodnout o obsazení gubernátorských postů a o složení místních, oblastních a republikových zastupitelstev v 83 správních územích Ruské federace. Vzhledem k rozloze země budou volby trvat bezmála celých 24 hodin, na Dálném východě začaly už dnes večer ve 22:00 SELČ. Jasným favoritem klání je kremelská strana Jednotné Rusko.

Zvlášť velkou pozornost věnují ruská státní média volbám na anektovaném Krymu, který se do ruského volebního procesu rovněž zapojí. Podle sdělení ruské ústřední volební komise budou moci do autonomního krymského i městského sevastopolského zastupitelstva volit Rusové i Ukrajinci.

Přístup k urnám nebudou mít prý jen osoby, které se veřejně zřekly práva na ruské občanství. Ve všech ostatních případech stačí k vydání hlasovacích lístků předložit žádost o ruský pas.

Krymští Tataři hlasovat nebudou, před volbami je „navštívila“ ruská tajná policie
 
Podle exilových vůdců krymských Tatarů, nejsilnější etnické menšiny na Krymu, bude velký počet ze 180 000 oprávněných tatarských voličů hlasování bojkotovat. Ruská tajná policie podle ukrajinských médií v předvečer voleb provedla sérii domovních prohlídek v bytech tatarských aktivistů a zabavovala „podvratnou“ literaturu.

Krymští Tataři si připomněli výročí deportací
Zdroj: Sergei Chuzavkov/ČT24/AP

Voleb se podle volební komise účastní rekordní počet 63 politických stran. Jen málo komentátorů pochybuje o tom, že jako nejúspěšnější vyjde z hlasování hlavní kremelská strana Jednotné Rusko. Její hlavní tvář, prezident Vladimir Putin, hlasovala už ve čtvrtek, protože víkend tráví na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci v tádžickém Dušanbe.
 
Od roku 2005 probíhají v Rusku volby do zastupitelských orgánů všech stupňů jednotně. Do té doby se volby do republikových, krajských, oblastních, městských a místních zastupitelstev konaly nezávisle na sobě. Do roku 2012 byly pro volby vyhrazeny dva dny v roce, od loňska je „hlasovací den“ v roce jen jeden.

Vydáno pod