Ruské komunální volby: Velký zájem voličů na Krymu, jinak malá účast

Moskva - Bez senzací a incidentů dnes v Rusku proběhly komunální volby, které podle předběžných výsledků potvrdily dominantní postavení kandidátů vládní strany Jednotné Rusko v zastupitelských orgánech. Obsazení velké většiny důležitých gubernátorských postů se nezměnilo, volební účast byla nevysoká. V Moskvě hlasovala necelá pětina oprávněných voličů. Naopak více než trojnásobnou účast naopak zaznamenal okupovaný Krym, kde přišlo k urnám přes 60 procent voličů.

Podle ruských médií mnozí obyvatelé poloostrova chápali účast ve volbách jako projev vděku za ruskou březnovou anexi. Ukrajinský server Cenzor kriticky poznamenal, že poprvé po 23 letech byl v krymských volbách předem znám vítěz. Jím se podle místní volební komise se ziskem 70 procent odevzdaných hlasů stalo Jednotné Rusko.

Vnuk Brežněva si postěžoval na hegemonii kremelské strany
 
Jedním z krymských nespokojenců byl sevastopolský politik Andrej Brežněv, šéf malé Komunistické strany sociální spravedlnosti (KSSS) a vnuk bývalého sovětského vůdce Leonida Brežněva. „Žádná politická soutěž se nekonala. Téměř všichni se tady museli stát členy Jednotného Ruska, strana je všude, kam se podíváš,“ stěžoval si telefonicky agentuře Reuters.

Dmitrij Medvěděv na sjezdu vládní strany Jedinaja Rossija (Jednotné Rusko)
Zdroj: ČTK/AP/Misha Japaridze

Předseda Jednotného Ruska a ruský premiér Dmitrij Medvěděv dnes nad průběhem hlasování i jeho předběžnými výsledky vyslovil spokojenost. Podle generálního tajemníka strany Sergeje Něverova volby dokázaly odhodlání Rusů semknout se kolem svého prezidenta. „Výsledek je rovněž reakcí na bezpříkladný nátlak, jemuž Rusko ze zahraničí čelí,“ soudí Něverov.
 
Podle politologa většinu Rusů tyto volby nezajímaly

Jiného názoru je politolog Alexandr Kyněv, který za hlavní zprávu z voleb považuje skutečnost, že většina voličů hlasování ignorovala. Režim se podle něj postaral o to, aby populární opoziční lídři jako bloger Alexej Navalnyj kandidovat nemohli. K urnám dnes podle Kyněva přišli hlavně státní úředníci živení televizní propagandou, které je snadné přesvědčit o nutné účasti.

V komunálních volbách voliči rozhodovali o obsazení gubernátorských postů a o složení místních, oblastních a republikových zastupitelstev. Volební právo má v Rusku kolem 50 milionů občanů. Z voleb vzejde 30 gubernátorů a 680 zastupitelů 14 oblastních sněmů. Zaregistrováno bylo dohromady kolem 97 000 kandidátů.