Přemýšlejte o budoucnosti velmi pečlivě, doporučuje Skotům Alžběta

Edinburgh - Britská královna Alžběta II. doufá, že Skotové budou při hlasování o nezávislosti své země „velmi důkladně uvažovat o budoucnosti“. Napsal to britský deník The Times. Osmaosmdesátiletá panovnice tím prolomila své dlouhodobé mlčení ohledně blížícího se čtvrtečního referenda o odtržení pětimilionového Skotska.

Královna se ke skotskému referendu vyjádřila při odchodu ze mše v kostele nedaleko svého panství Balmoral ve Skotsku, když odpovídala jednomu ze svých příznivců. „No, já doufám, že lidé budou o budoucnosti uvažovat velmi pečlivě,“ uvedla královna. Podle Buckinghamského paláce je královnino vyjádření naprosto nestranné a podporuje názor, že jde o záležitost skotského lidu.

Britská královna už dříve politiky varovala, aby ji do kampaně nezatahovali. Buckinghamský palác tento týden zopakoval, že panovnice zaujímá v otázce samostatnosti Skotska neutrální postoj a že rozhodnutí je podle ní plně v rukou tamních obyvatel.

Ke Skotsku má Alžběta velmi blízko

Všeobecně se ale v Británii předpokládá, že osmaosmdesátiletá panovnice je pro jednotnou Británii. Skotsko je totiž blízké jejímu srdci: pocházela odtud její matka a Alžběta II. zde strávila velkou část dětství. Ve Skotsku se také narodila její sestra Margaret, která je již po smrti. Na zámku Balmoral navíc královna tráví s manželem Philipem letní dovolené.

Ve Skotsku právě vrcholí kampaň před referendem, které by více než 300 let trvající svazek Skotska a Británie mohlo definitivně ukončit. Průzkumy necelý týden před referendem dávají oběma táborům vyrovnané šance. Většinou se liší jen o pár procent. Mírnou převahu podle nich mají zastánci Británie v dosavadní podobě.