Oběť židovských extremistů abú Chudajr už se do školy nevrátí

Jeruzalém – Po prázdninách, které kvůli válce ani prázdninami nebyly, usedlo do lavic v Pásmu Gazy na půl milionu dětí. Do školy se vrátili i všichni studenti střední školy Amal v Jeruzalémě, židle Muhammada abú Chudajra ale zeje prázdnotou. V červnu tu dostal vysvědčení, druhý den prázdnin našla policie jeho ztýrané ohořelé tělo v jeruzalémském lese. Palestinského chlapce unesli a brutálně zavraždili židovští extremisté v reakci na předchozí únos a vraždu tří izraelských mladíků.

„Čekal zrovna na výsledky zkoušek. Chtěl být elektroinženýrem jako jeho táta,“ vzpomíná Chudajrův spolužák. Někteří studenti školy se zúčastnili pouličních bouří, které se strhly hned po Muhammadově pohřbu. Jeho 16letý bratranec Mahmúd tam podle svých slov nebyl, přesto místo u moře strávil celé prázdniny za mřížemi. „Nic jsem neudělal, a přitom jsem byl ve vězení dva měsíce a devět dní. V cele jsem většinu času pročítal korán,“ řekl Mahmúd abú Chudajr zpravodaji ČT.

Školní lavice abú Chudajra zůstala prázdná (zdroj: ČT24)

Tři židovští extremisté, které policie dopadla po masivním pátrání pouhé čtyři dny po vraždě, se už přiznali. Muhammada prý zabili v odvetě za předchozí únos a smrt tří izraelských mladíků. Většina izraelské veřejnosti - arabské i židovské - požaduje, aby jejich tresty byly exemplárně přísné.

Smrt studenta, kterého vrazi ubili a upálili, i zatčení několika dalších otřásla celou školou. Její vedení až doteď hlásalo arabsko-židovskou spolupráci a dokonce vozilo studenty na exkurze do Osvětimi. „Učíme tu studenty o demokracii, o rovnosti všech lidí. Teď ale všichni vidí rozdíl mezi výukou a skutečností. Muhammad zemřel jen proto, že byl Arab,“ říká ředitel školy Fauzí abú Goš. Přes veškeré úsilí učitelů bude ale nejspíš trvat léta, než Muhammadovi kamarádi a spolužáci opět uvěří v mírové soužití mezi Araby a Židy.

Vydáno pod