Rusko pomůže Ukrajině s přípravou na zimu, pošle další konvoj

Kyjev - Rusko hodlá ještě tento týden na východní Ukrajinu vyslat už svůj třetí konvoj s humanitární pomocí. Podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova je humanitární situace v konfliktní oblasti katastrofální, proto po celém Rusku probíhají sbírky a jsou formovány týmy dobrovolníků. „Důraz je kladen na přípravu na zimu,“ podotkl Lavrov.

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace dnes uvedlo, že je připraveno během několika dnů pokročit v dodávce humanitární pomoci na jihovýchod Ukrajiny. „Do konce týdne budeme připraveni přikročit k této práci za předpokladu, že budou učiněna příslušná rozhodnutí,“ oznámil náměstek ministra pro mimořádné situace. Práce na humanitárních dodávkách podle něj musí pokračovat s maximálním nasazením.

První ruský konvoj čítající více než 250 kamionů Moskva do oblasti vyslala v srpnu. Druhý dorazil do východoukrajinského Luhansku v sobotu 13. září. Kamiony přivezly do oblastí ovládaných proruskými separatisty cukr, obilí, potraviny, léky či generátory na výrobu elektřiny a zařízení na čištění vody. Obě kolony se na Ukrajinu přesunuly, aniž čekaly na svolení Kyjeva.

„Domníváme se, že humanitární situace na jihovýchodní Ukrajině je katastrofální,“ upozornil Lavrov a připomněl, že v konfliktu zemřelo přes 2 000 lidí a více než 5 000, včetně dětí, bylo zraněno. Ruská agentura TASS dodává, že byla zničena životně důležitá infrastruktura, včetně rozvodů elektřiny a vody, a také vládní a obytné budovy a na 200 místních škol.

Humanitární pomoc obyvatelům bojové zóny na východě Ukrajiny definuje jeden z bodů takzvaného minského protokolu, na němž se Kyjev se zástupci povstalců dohodl předminulý pátek. Bezprostředně po podpisu protokolu tehdy Rusko oznámilo, že na Ukrajinu vyšle nejméně jeden další humanitární konvoj.