Britská policie řešila další případ vykořisťovaných Čechů

Londýn - Policie na jihozápadě Anglie tento týden osvobodila osm Čechů, kteří byli proti své vůli nuceni pracovat pro skupinu lidí východoevropského původu. České velvyslanectví v Londýně o události ví, policie ani Češi se na ni ale v této souvislosti zatím neobrátili. Jen za letošní rok řešil zastupitelský úřad 25 podobných případů.

Skupina Čechů se očividně stala cílem podvodníků, kteří nic netušící oběti vylákají do Británie za výhodnou prací, ale po příjezdu jim seberou doklady a přinutí je pracovat za velmi málo peněz, případně zcela zadarmo. Leckdy také zneužívají jejich platební karty. Osvobození Češi museli například pracovat v myčkách v Plymouthu, továrnách v Cornwallu či přímo v domácnosti svých údajných věznitelů jako sluhové, upřesnil velvyslanec Michael Žantovský.

Policisté se o případu nucených prací dozvěděli v březnu, kdy se na ně obrátil Čech, kterému se podařilo uprchnout. Postupně se policii ohlásili ještě dva další Češi. Všichni tři jsou podle policie již zpět ve vlasti. Případ po několikaměsíčním vyšetřování vyvrcholil úterní razií, do níž se zapojilo na sto policistů.