Afričané nakažení ebolou kupují na černém trhu krev přeživších

New York - Zoufalí pacienti v afrických zemích, kteří se nakazili ebolou, kupují na černém trhu krev těch, kdo se z této nemoci vyléčili. Upozornila na to Světová zdravotnická organizace (WHO), která spolupracuje se zasaženými zeměmi, aby se tento obchod zastavil. Na ebolu zatím neexistuje známý a dostatečně vyzkoušený lék ani vakcína. Lékaři při léčbě některých nakažených použili takzvané rekonvalescentní sérum, tedy krev přeživších pacientů. Studie naznačují, že transfuze mohou fungovat jako prevence nebo léčit virus eboly u jiných nemocných. Výsledky je ale nadále obtížné interpretovat a je třeba provést další průzkum.

Pacienti v zasažených afrických zemích nyní získávají takovou krev pokoutně, což může vést k šíření jiných chorob či viru HIV. Se zasaženými státy je nutné spolupracovat tak, aby černý obchod s rekonvalescentním sérem nepokračoval, uvedla šéfka WHO Margaret Chanová.

Lidské tělo nakažené ebolou produkuje protilátky, které mu pomáhají v boji s virem. Teoreticky je možné přenést pomocí krve tyto protilátky uzdravených lidí do těla nemocných a posílit tak jejich imunitní systém. Nejde ale o klinicky otestovanou metodu a chybí širší důkaz o její efektivitě. Studie o epidemii eboly v Kongu z roku 1995 však uvádějí, že sedm z osmi pacientů, kteří terapii podstoupili, přežilo.

Ebola podle nové bilance WHO již zabila nejméně 2 622 lidí z 5 335 nakažených, a to hlavně v Libérii, Sieře Leone a Guineji. Virus se rozšířil i do Nigérie a Senegalu a podle WHO má epidemie stále tendenci být na vzestupu.

Ebola se podle expertů nejspíš vzduchem šířit nebude

Ebola se šíří kontaktem s tělními tekutinami nemocného. S postupem epidemie se objevují otázky, zda se virus nemůže změnit a stát se ještě nakažlivějším. Šéf oddělení pro alergie a nakažlivé choroby amerického Národního ústavu zdraví (NIH) Anthony Fauci při slyšení v americkém Kongresu prohlásil, že virus se nejspíš geneticky nezmění tak, aby se mohl šířit vzduchem. Viry podle Fauciho při množení neustále mutují, většina změn je ale neškodná nebo nevýznamná a jejich biologické charakteristiky se při nich nemění. Někdy tyto mutace mohou virus oslabit, nebo naopak posílit a mohou i ovlivnit potenciál jejich šíření. „Případy, kdy by virus kompletně změnil způsob svého šíření, jsou ale skutečně vzácné,“ řekl Fauci. Zároveň zdůraznil, že zcela vyloučeno to není.

Epidemie eboly
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Abbas Dulleh

Podle Rady bezpečnosti ohrožuje ebola mezinárodní mír

Rada bezpečnosti OSN dnes označila epidemii eboly v Africe za „hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost“ a vyzvala všechny státy, aby pomohly ji zastavit. Předtím OSN oznámila, že vyšle do západní Afriky „pohotovostní“ misi, která má koordinovat boj proti šíření nemoci.

Rada bezpečnosti jednomyslně přijala rezoluci, která rovněž vyzývá státy, aby „zrušily všeobecná cestovní a hraniční omezení, která jsou vyhlašována v důsledku vypuknutí eboly a která přispívají k další izolaci postižených zemí a podkopávají jejich snahu epidemii čelit“. Rada tak zkritizovala řadu zejména afrických zemí, které se snaží bránit nemoci tím, že nevpouštějí na svá území lidi přicházející z postižených oblastí. Naposledy Malta dnes zakázala lodi mířící z Guineje na Ukrajinu vplout do svého přístavu. Posádka plavidla žádala o nouzovou lékařskou pomoc pro osobu vykazující symptomy eboly, čehož se maltské úřady zalekly. 

Úkolem pohotovostní mise OSN bude „spojit dovednosti a schopnosti všech zúčastněných stran“ v jediné struktuře v rámci systému OSN, aby „byla zajištěna rychlá a účinná reakce na krizi“. Ta bude zahrnovat „zajištění včasných dodávek mezinárodní pomoci v reakci na potřeby zjištěné v postižených zemích“. Vzniknout má „vzdělávací zařízení“ pro místní a zahraniční zdravotnické pracovníky.

Pohotovostní mise OSN (United Nations Mission for Ebola Emergency Response - UNMEER) sice bude mít své ústředí v regionu, ale v žádné ze tří zemí nejvíce postižených nemocí, tedy v Libérii, Sieře Leone a Guineji. Ve všech těchto státech ale bude mít své zastoupení.

Vydáno pod