Zůstane Británie Velká? Skotsko jí to spočítá

Edinburgh – Ve Skotsku skončilo ve 23:00 SELČ historické referendum o nezávislosti země na Británii, jehož se podle deníku The Telegraph zúčastnilo nejméně 80 procent oprávněných voličů. Podle dílčího telefonického průzkumu agentury YouGov se 54 procent voličů vyslovilo proti skotské samostatnosti. Sčítání hlasů by mělo trvat několik hodin a oficiální výsledky budou známy v pátek kolem osmé hodiny ráno.

Žádné z britských médií si neobjednalo reprezentativní průzkum mezi voliči u volebních místností, z něhož se pak vypracovávají obvyklé povolební odhady výsledků. Společnost YouGov se však rozhodla prezentovat dílčí telefonický průzkum, podle nějž řeklo „ano“ nezávislosti 46 procent lidí. Potřebnou nadpoloviční většinu tak podle této ankety, jejíž další podrobnosti dosud nejsou známy, získali stoupenci unie. 

Poslední reprezentativní předvolební průzkum skončil rozdílem pouhých šesti procentních bodů. Setrvání Skotska ve Spojeném království těsně před referendem podpořilo 53 procent dotázaných, zatímco 47 procent se vyslovilo pro skotskou samostatnost.

Zájem o hlasování byl celý den ohromný. Před volebními místnostmi se dokonce tvořily fronty, řada restaurací jede nonstop a lidé v nich zůstanou až do rána do ohlášení výsledků. Podle zpravodaje ČT Bohumila Vostala situace v Edinburghu krátce po skončení hlasování připomínala spíš oslavu po sportovním utkání.

Za rozhodující považují experti hlasování ve velkých městech: Glasgowě, Edinburghu a Aberdeenu, v nichž žije čtvrtina Skotů.

Klíčové body skotského referenda:

  • Otázka referenda: „Mělo by být Skotsko nezávislou zemí?“
  • 32 volebních obvodů bude během noci postupně oznamovat výsledky, většina výsledků by se měla objevit mezi 04:00 až 06:00 SELČ
  • Konečný výsledek hlasování by měl být oznámen kolem osmé hodiny ráno
  • K volbě se registrovalo 97 procent skotských voličů, tedy kolem čtyř milionů lidí
Vydáno pod