Cameron: Skotský lid promluvil jasně, slíbené pravomoci budou

Londýn – Po včerejším referendu je jasné, že zůstane Skotsko součástí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Britský premiér Cameron ocenil, že zůstává Británie jednotná. Zároveň potvrdil, že Skotsko dostane slíbené nové pravomoci, na kterých se shodly tři hlavní politické strany. Jde zejména o větší pravomoci skotského parlamentu v otázce daní. Cameron však zároveň slíbil nové pravomoci i pro Angli, Wales a Severní Irsko.

Cameron: Udrželi jsme zemi složenou ze čtyř národů pohromadě (zdroj: ČT24)

„Skotský lid promluvil a přinesl jasný výsledek. Udrželi naši zemi složenou ze čtyř národů pohromadě. Stejně jako miliony dalších lidí z toho mám velkou radost,“ řekl Cameron s tím, že otázka skotské samostatnosti byla „na generaci“ vyřešena.  

Ještě před referendem podepsali dohodu o posílení pravomocí skotských úřadů premiér a šéf Konzervativní strany David Cameron, vůdci labouristů a liberálních demokratů Ed Miliband a Nick Clegg. Dokument obsahuje tři základní body. V první části slibuje „rozsáhlé nové pravomoci“ skotskému parlamentu, ve druhé „spravedlivé rozdělování zdrojů, aby měli všichni v Británii stejné příležitosti“, a ve třetí části zdůrazňuje, že konečné slovo ohledně financování zdravotnictví bude mít skotská vláda. 

Premiér dnes potvrdil, že tento slib bude zcela splněn. Do ledna bude připraven návrh zákona o předávání nových pravomocí, řekl. O něm však bude hlasovat až nový parlament, který vzejde z voleb v květnu příštího roku. Všechny tři hlavní strany chtějí dát skotskému parlamentu větší pravomoci v otázce daní, každá má ale svůj vlastní návrh, který se liší. Nejprve se proto musí shodnout na jednom řešení.

Výsledky skotského referenda
Zdroj: ČT24/BBC

Větší pravomoci získá i Anglie nebo Wales

Současně však mohou tyto ústupky vést k podobným požadavkům ve Walesu, Ulsteru a také ke snahám o více pravomocí buď pro Anglii jako takovou, nebo pro její regiony. Cameron dnes potvrdil, že jim hodlá vyjít vstříc. „Stejně jako Skotové budou hlasovat ve svém skotském parlamentu o daních, výdajích a sociálním zabezpečení, tak by o těchto záležitostech měly být s to hlasovat i Anglie, Wales a Severní Irsko,“ prohlásil.   

Skotský parlament
Zdroj: ČT24

„A to vše musí probíhat současně a ve stejném tempu jako vypořádání se Skotskem,“ zdůraznil Cameron s tím, že na přípravě nových pravomocí pro ostatní země Spojeného království bude pracovat bývalý ministr zahraničí William Hague.  

Otázka pravomocí pro Anglii je ožehavým tématem především v Cameronově Konzervativní straně. Anglie nemá svůj parlament a o všech jejích záležitostech se rozhoduje v parlamentu ve Westminsteru, kde ovšem sedí i poslanci za Skotsko, Wales a Severní Irsko. Tyto země mají přitom své zastupitelské sbory a rozhodují například o zdravotnictví a školství a dalších záležitostech, na které již Londýn nemá vliv.

55,3 procenta proti odtržení

Skotští voliči v referendu rozhodli, že chtějí zůstat pod křídly Velké Británie; v drtivě většině z dvaatřiceti volebních obvodů získali převahu unionisté. Celkové skóre zní 55,3 % pro setrvání ve Spojeném království, 44,7 % pro nezávislost. Volební účast se pohybovala nad 84 procenty, což ukazuje na enormně velký zájem ze strany Skotů.

Vydáno pod