Zahraniční tisk: Skotové odmítli separatismus a vylekali se ekonomiky

Berlín/Varšava – Skotsko silou 55,3 procent hlasů odmítlo vlastní nezávislost na Spojeném království. Podle německého tisku tak u voličů obavy z ekonomického vývoje převážily nad skotskou hrdostí, polský tisk naopak oceňuje to, že Skotové hned v počátku zarazili možnou separatistickou lavinu, která by se prohnala Evropou.

Stoupenci samostatného Skotska nedokázali voličům vysvětlit, jak by země v případě odtržení od Británie ekonomicky dál pokračovala, konstatuje rakouský list Die Presse. Nebylo jasné, zda si ponechá libru či zda bude moci zůstat členem EU a NATO, velké banky a podniky navíc hrozily, že Skotsko opustí. To bylo pro voliče až příliš mnoho neznámých, a proto raději dali zpátečku.

„Především ženy a starší lidé nechtěli skočit do studené vody. Hospodářské nejistoty, které by s tímto skokem byly spojené, pro ně byly závažnější než národní hrdost, sebeurčení a patos volání po svobodě,“ dodává německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Politicky tím zachránili premiéra (Davida) Camerona a zklamali naděje Katalánců, kteří ve skotském referendu hledali inspiraci pro vlastní snahu o nezávislost.“

Také podle deníku Die Welt rozhodly referendum ekonomické obavy. „Jasně se to ukazuje v Aberdeenu a okolí. Hlavním ropným městem Skotska protéká černé zlato, které by podle (skotského prvního ministra Alexe) Salmonda mělo být základem skotského bohatství a jehož těžba by měla v budoucnu růst,“ napsal list na své internetové stránce. „Hlasování v Aberdeenu ale bylo jednoznačné. V poměru 60 ku 40 procentům tam Salmondovy představy odmítli jako nerealistické.“

Neúspěch skotských separatistů ale podle německých médií v žádném případě neznamená, že se v Británii vrátí vše ke starým pořádkům. „Právě naopak - status quo rozhodně nemůže pokračovat. Nacionalisté si sice ještě lížou bolestivé rány, zároveň ale už našli způsob, jak získat i přes porážku jistou satisfakci,“ uvedl Die Welt. Podle listu bude muset londýnská vláda rychle začít plnit sliby o posílení skotské autonomie, aby brzy nečelila velké vlně nespokojenosti.

Obdobně hovoří také americký týdeník The Time: „Unie může být zachráněna, nikoli ale status quo.“ Akcentuje fakt, že největší skotské město Glasgow se vyslovilo proti Británii a upozorňuje Westminster na akutní úkol: kvalitativně změnit svou politiku. Silný hlas Skotska navíc totiž podle časopisu vytváří podhoubí pro větší autonomii i u Anglie, Walesu a Severního Irska.

Výsledky skotského referenda
Zdroj: ČT24/BBC
Výsledky skotského referenda podle správních oblastí
Zdroj: ČT24/BBC

Polský tisk: Skotové odmítli virus separatismu

Skotsko zbrzdilo virus separatismu, který se šíří Evropou, hodnotí včerejší rozhodnutí země Ondřejova kříže polský list Rzeczpospolita. Argumentuje tím, že chaos způsobený vznikem nezávislého Skotska by byl marginální ve srovnání s možnými dalšími odtrženými oblastmi, které by (na rozdíl od Edinburghu) neměly jasné hranice, historickou tradici. „Stateční Skotové odvedli dobrou práci – pro sebe i pro ostatní,“ stojí v komentáři. „Ukázali, že právo národů na sebeurčení, na které se upíná dychtění separatistů, není nejvyšší hodnota.“

Obdobně uvažuje i Gazeta Wyborcza. Porážka separatistů je skvělá správa pro velkou Británii a velmi dobrá zpráva pro Evropu, píše v komentáři Roman Imielski: „Příklad Skotska by mohl posílit odstředivé snahy v mnoha dalších zemích Evropy. Tomu se naštěstí podařilo vyhnout. Děkujeme, Skoti!“ Ministerský předseda Cameron podle polského listu vychází z referenda jako vítěz, a posílí svou pozici, protože se mu podařilo odvrátit „geopolitickou katastrofu“, jakou by rozpad Velké Británie představoval.

Slovenský deník SME (ve srovnání s Polskem zcela opačně) konstatuje, že vítězem je „skotský král“ Alex Salmond – ačkoli prohrál. Muž, který se narodil ve stejném městě jako král Jakub V. a Marie Stuartovna, dokázal nadchnout davy a dostal Skotsko nejblíže k samostatnosti za uplynulá tři století.

Vydáno pod