Snahu o osvětu k ebole zaplatilo osm úředníků v Guineji životem

Konakry – Snaha o osvětovou kampaň o epidemii eboly na jihovýchodě Guineje se stala osudnou týmu vládních úředníků. Rozezlený dav osm členů týmu zabil, mezi mrtvými jsou i tři novináři. Tři členy informačního týmu vesničané prý stále ještě zadržují. V delegaci byl i místní guvernér a manažeři zdravotnických středisek a nemocnic. Incident se odehrál v úterý v obci Wome nedalo města Nzérékoré. Tato oblast je epidemií smrtícího viru v Guineji zasažena nejvíce.

Osm těl bylo nalezeno ve vesnické latríně, tři měla proříznuté hrdlo. Šest lidí bylo v souvislosti s případem zatčeno, konstatoval vládní mluvčí Damantang Albert Camara.

Snahy místních úřadů v boji proti ebole značně komplikuje přístup místních obyvatel, mezi nimiž se šíří strach a dezinformace. Podle mnoha z nich je ebola „vynálezem bílých k zabíjení černochů“, jsou proto skeptičtí vůči zdravotnickým úřadům a lékařům a důvěřují spíše tradičním léčitelům.

Podle nejnovějších statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) zabila už ebola nejméně 2 630 lidí, nakaženo je dalších nejméně 5 357 osob. Epidemie zasáhla hlavně Libérii, Sierru Leone a Guineu, virus se rozšířil i do Senegalu a Nigérie. Mezi nakaženými je i 318 lékařů a dalších zdravotnických pomocníků, 151 z nich nákaze podlehlo.

Z Libérie byla mezitím evakuována francouzská dobrovolnice z organizace Lékaři bez hranic (MSF), která se v zemi ebolou nakazila. V noci na dnešek byla speciálně upraveným letadlem přepravena do vojenské nemocnice Bégin u Paříže, kde se jí podle ministerstva zdravotnictví dostane „experimentálního ošetření“.

V Sieře Leone platí zákaz vycházení na tři dny

Třídenní zákaz vycházení vyhlásila západoafrická Sierra Leone. Až do neděle mají zdravotničtí pracovníci v rámci kampaně proti šíření této smrtící epidemie chodit od domu k domu, aby obyvatele informovali o nákaze a jejím šíření. Místní úřady si od toho slibují, že objeví případné nakažené osoby a zabrání dalšímu šíření nákazy. Podle informací místních médií bylo v zemi mobilizováno kolem 21 tisíc pomocníků, kteří mají obyvatelstvu vysvětlovat preventivní opatření proti nákaze a rozdat lidem celkem 1,5 milionu kusů mýdla.

Diagnostika eboly je obtížná, protože prvotní symptomy jsou neurčité, respektive připomínají jiné choroby. Nemocný cítí slabost, bolesti svalů, hlavy a v krku, má zarudlé oči, může cítit bolest na hrudi a mít obtíže při dýchání a polykání. Provází ji náhlá horečka. Posléze se objeví zvracení, průjem, vyrážka a začínají selhávat orgány, nejprve ledviny a játra. V některých případech se objevuje vnitřní či vnější krvácení. Symptomy se mohou objevit dva až 21 dnů po nakažení.

Virus, nazvaný podle řeky Ebola v Konžské demokratické republice (Kongo; dříve Zair), kde byla tato nemoc v roce 1976 poprvé identifikována, se přenáší krví, sekrety a tělesnými tekutinami nemocného; je třeba se proto vyvarovat například i kontaktu s použitými ručníky. Častými oběťmi jsou zdravotníci ošetřující nemocné, pokud nepoužívají rukavice, masky a ochranné brýle. Člověk může být přenašečem viru někdy až sedm týdnů po uzdravení.

Přirozenými hostiteli viru ebola jsou netopýři živící se ovocem. V Africe byly zdokumentovány také případy nákazy při kontaktu s uhynulými či nemocnými opicemi, lesními antilopami či dikobrazy. Všechny dosavadní epidemie eboly postihly africký kontinent.

Epidemie eboly v Africe
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/AA
Vydáno pod