Konečně afghánský smír: Ghaní prezidentem, Abdulláh šéfem vlády

Kábul – Dlouho očekávanou dohodu o rozdělení moci v podobě vlády národní jednoty dnes podepsali oba afghánští prezidentští kandidáti. Podle ní se stane prezidentem bývalý ministr financí Ašraf Ghaní, jeho rival – bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh – získá nově vytvořený post „výkonného premiéra“ s rozšířenými pravomocemi. Očekává se, že by to mělo napomoci stabilizaci politické situace v zemi před blížícím se ukončením mise NATO v Afghánistánu. Oficiální ceremonii podpisu dohody přenášela živě z prezidentského paláce televize. Oba rivalové se po jejím podepsání objali.

Podpisu dohody byl přítomen i dosluhující prezident Hámid Karzaj, který stál v čele země od roku 2001. „Jsem velmi šťastný, že se oba mí bratři dohodli na struktuře vzniku nové vlády pro Afghánistán, ve prospěch této země, jejího pokroku a rozvoje,“ řekl po podpisu dohody o vládě národní jednoty Karzaj. Ghaní má složit prezidentskou přísahu do týdne. Jedním z jeho prvních kroků v úřadu má být podpis dlouho odkládané smlouvy s USA, která umožní ponechání malého kontingentu mezinárodních jednotek v Afghánistánu i po konci letošního roku.

Několik hodin po podpisu dohody prohlásila afghánská volební komise Ghaního vítězem jarních prezidentských voleb. Učinila tak s téměř tříměsíčním zpožděním, které zapříčinil spor obou rivalů a jejich poukazování na údajné podvody v hlasovacím procesu. Kvůli tomu se odevzdané hlasy pod dohledem OSN přepočítávaly. Předseda nezávislé volební komise Ahmad Núrí přiznal hrubé nedostatky ve volebním procesu, procentní zisky kandidátů ale nesdělil a nepřipustil žádné otázky novinářů. Podle nejmenovaných zdrojů agentury AP získal Ghaní podle konečných výsledků ve druhém kole volby 55 procent hlasů.

Velká zásluha na vyřešení sporu obou prezidentských kandidátů o vítězství v červnovém druhém kole volby, který oslaboval zemi v kritickém okamžiku před blížícím se ukončením mise NATO v Afghánistánu, se připisuje americkému ministru zahraničí Johnu Kerrymu. Tomu se podařilo počátkem srpna přimět oba rivaly ke smíru a k závazku vytvořit vládu národní jednoty. Poslední sporná témata Ghaní a Abdulláh vyřešili v sobotu pozdě večer. „Dohoda představuje významnou šanci pro jednotu a posílenou stabilitu v Afghánistánu,“ píše se v prohlášení úřadu tiskového tajemníka Bílého domu. „Nadále apelujeme na všechny Afghánce – včetně politických, náboženských a občanských vůdců –, aby ji podpořili a shodli se na výzvách ke spolupráci a ke klidu.“

Vizitky afghánských prezidentských kandidátů

Ašraf Ghaní (65)
Předseda komise, která má na starost přebírání odpovědnosti za bezpečnost v zemi z rukou mezinárodní koalice. Ministr financí v letech 2004 až 2008. Ve funkci poradce prezidenta Karzaje spolupracoval s mezinárodními organizacemi a byl hlavním spojovacím článkem mezi humanitárními organizacemi a prozatímní vládou. Bývalý zaměstnanec Světové banky a držitel doktorátu z Columbijské univerzity je více znám v zahraničí než ve své vlasti. Je mezinárodně uznávaným ekonomem s pověstí temperamentního technokrata. Prestižní americký časopis Foreign Policy ho v roce 2010 zařadil do seznamu stovky nejvýznamnějších intelektuálů, kteří svým myšlením nejvíce ovlivnili běh současného světa. Jeho manželka pochází z Libanonu.

Abdulláh Abdulláh (54)
Opoziční vůdce, v letech 2001 až 2005 byl ministrem zahraničí. V kampani se opíral o to, že je v zemi uznáván. Byl navíc blízkým spolupracovníkem legendárního politika a vojenského velitele Ahmada Šáha Masúda, který se proslavil odporem proti sovětské okupaci i proti přísnému islámskému režimu Talibanu. Abdulláhovu voličskou základnu tvoří Tádžikové, naopak ačkoli je sám původem poloviční Paštun, má slabou podporu mezi Paštuny, kteří představují největší afghánské etnikum. Je ženatý, s manželkou ale léta žijí odděleně.

Vydáno pod