Volební omezení vyhnalo do ulic Hongkongu stovky studentů

Hongkong – V ulicích Hongkongu se znovu demonstruje. Studenti zde zahájili týdenní protest proti omezování demokracie. Součástí akce je navíc bojkot vyučování na několika vysokých školách. Příčinou demonstrací je krok čínského parlamentu, který navzdory zvláštnímu statusu Hongkongu zpřísnil tamní volební pravidla.

Ke studentskému protestu se přidalo zhruba 400 univerzitních pracovníků, z nichž 300 jsou vysokoškolští učitelé. Studenti naplánovali několik demonstrací a doprovodných akcí v centrálním parku nedaleko sídla šéfa vlády Hongkongu. 

Čínský parlament na konci srpna oznámil sérii pravidel pro volbu příštího vůdce Hongkongu. Vyloučil v nich možnost otevřené nominace kandidátů ve volbách v roce 2017 s tím, že každého kandidáta musí nejprve nominovat a schválit nadpoloviční většinou hlasů speciální výbor. Až pak o nich budou moci hlasovat voliči, informovaly tiskové agentury. 

Protesty v ulicích Hongkongu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Hongkongští prodemokratičtí aktivisté požadovali, aby Čína nechala obyvatele vybírat předsedu výkonného orgánu zvláštní oblasti Hongkong z otevřeného seznamu kandidátů. Pohrozili přitom, že protesty zablokují hongkongskou finanční čtvrť, pokud Peking nedodrží slib demokracie pro toto území. 

Peking varoval aktivisty před jakýmikoli protesty a zdůraznil, že má právo rozhodnout o tom, jak je vedena hongkongská vláda. Zároveň Čína varovala zahraniční státy, aby se do její politiky v Hongkongu nevměšovaly.

Vydáno pod