Evropské nevěsty džihádu: Nikdy nás nenajdete!

Bagdád - „Vždy rozhoduje muž. Může ji nechat doma, nebo ji může zapojit do bojů,“ vidí novinářka Petra Procházková budoucnost přibližně 200 mladých žen ze Západu, které se přidaly k organizaci Islámský stát (IS). A právě tyto ženy, svaté bojovnice, jak se samy označují, jsou pro teroristy z IS lákavé – díky svému vzhledu a původu stojí totiž velmi často mimo hledáček tajných služeb.

Jsou to ženy, kterým nevadí veřejné popravy iráckých kadetů nebo západních novinářů a humanitárních pracovníků. Samy jsou připravené položit život ve jménu radikálního výkladu koránu, od kterého se distancuje většina muslimů. A přitom je nesmírně obtížné je odhalit.

„Pod vlivem zhlédnutí některých videí jsou ti lidé schopni velice rychlé radikalizace. Z takřka normálního mladého člověka se během měsíce stane fanatik,“ přibližuje praxi politolog a odborník na extremismus Miroslav Mareš. A náborová kampaň mířená na západní ženy se stále rozšiřuje.

IS využívá například oslavných videí mužských džihádistů, ale také fotografií a vzkazů na sociálních sítích od samotných Evropanek, které utekly od svých rodin a účastní se stejně jako například černé vdovy z Dagestánu zabíjení ve jménu víry. „Šance, že nás najdete, je 1 : 722 222 222. Naším cílem je smrt,“ i takové vzkazy posílají džihádistky do světa.

„To může ovlivnit další ženy, které si mohou říci – já chci být také taková,“ varuje politolog Mareš.

Češi ani Češky mezi teroristy zřejmě nejsou

Před několika dny se objevily zprávy o dvou nezletilých Rakušankách bosenského původu, které nechaly rodičům dopis na rozloučenou, kde píší, že odjely sloužit Alláhovi, pro kterého i zemřou. Sabina Selimovicová (15) a Samra Kesinovicová (16) jsou zřejmě již provdané za čečenské bojovníky a pravděpodobně jsou i těhotné.

Není známo, že by v řadách Islámského státu figuroval nějaký Čech nebo Češka. „Nemáme žádné informace, že by někdo z našich lidí veřejně a vědomě odcházel s tím, že jde bojovat do zahraničí,“ potvrzuje Jan Šubert, mluvčí Bezpečnostní informační služby. I když samozřejmě nic nelze vyloučit. „Na sociálních sítích se objevily informace o bojovnících z České republiky, nicméně doposud nejsou podložené nějakými věrohodnějšími údaji,“ doplňuje Miroslav Mareš.

Sabina Selimovicová a Samra Kesinovicová
Zdroj: ČT24

Určitá česká stopa mezi teroristy přece jenom už existuje. Chorvatka českého původu Irena Horáková, bývalá učitelka a atletka, posléze radikalizovaná muslimka, se v roce 2009 zamilovala do Anwara Awlakiho, vysoce postaveného člena al-Káidy v Jemenu. „Posílala mu dopisy s nabídkou ke sňatku. Posléze se zaregistrovala také mezi fanynky na jeho facebookovou stránku, až se nakonec stala jeho manželkou,“ vypráví Milan Vodička, redaktor MF Dnes.

Amina, jak si Irena Horáková dnes říká, se stala po roce manželství vdovou, když Awlakiho zabil americký dron. S rodinou již roky nekomunikuje, ale předpokládá se, že je stále v Jemenu.

168 hodin: Nevěsty džihádu (zdroj: ČT24)

Největší hrozbou je jejich návrat

Pro západní svět je černou můrou návrat těchto nevěst džihádu i s jejich manžely zpět do Evropy. „Pokud by nějaký radikál, který válčil v zahraničí, získal tam bojové zkušenosti a výcvik, překročil naše hranice, je nebezpečí, že by tady mohl podnikat nějaké teroristické akce,“ připouští mluvčí BIS Jan Šubert.

Odstrašující příklad Evropa už má. Devětadvacetiletý Francouz Mehdi Nemmouche se vrátil ze Sýrie, kde týral rukojmí, a v bruselském Židovském muzeu zabil čtyři lidi.

Nemmouche našly úřady rychle. Bylo to poměrně snadné. Ale v případě ženských teroristek, které se nijak neliší od ostatních Evropanek, by to bylo mnohem obtížnější. Vypadají a mluví jako Němky nebo Francouzky, ale ve jménu Alláha neváhají zabít. Kohokoliv, kdekoliv.