Blair: Nálety islamisty nezničí - bez pozemní operace to nepůjde

Londýn – K porážce Islámského státu (IS) nálety zřejmě nebudou stačit. Pokud se chce Západ skutečně účinně zapojit do boje s džihádisty, pak by předem neměl vylučovat vyslání pozemních jednotek do Iráku a Sýrie. Uvedl to bývalý britský premiér Tony Blair. Podle něj je sice pochopitelné, že západní země teď nemají chuť vstupovat do další války, ale bez nasazení vojáků je vítězství nad IS nepravděpodobné.

„Musíme bojovat s organizacemi, jako je IS. Můžeme vyvíjet diplomatické tlaky, poskytnout humanitární pomoc trpícím, všemi způsoby takovouto organizaci odsoudit, ale pokud se k tomu nepřidá skutečný boj, pak ten problém jen zmírníme, ale nevyřešíme,“ napsal Blair v eseji zveřejněném na webu své nadace Faith Foundation.

V rozhovoru pro stanici BBC pak upřesnil, že s extremisty by měly bojovat pozemní jednotky, protože to je jediný způsob, jak bojovníky z IS porazit. Podle něj není nezbytné, aby se v pozemní akci angažovaly západní armády. Bylo by podle něj lepší, kdyby ji provedli lidé v dané oblasti, kteří mají na porážce džihádistů největší zájem. Západ - včetně Británie - by ale předem neměl takový postup vylučovat  – zvlášť když má schopnost pozemní operaci provést. Může se totiž prý ukázat, že nálety nejsou pro vymýcení extremistické hrozby dostatečné.

Sunnitští radikálové v uplynulých měsících ovládli rozsáhlá území na severu Iráku a také v Sýrii. V oblastech, které dobyli, vyhlásili chalífát. Irácká armáda proti IS bojuje s pomocí kurdských jednotek a Spojených států, které provádějí cílené letecké údery na pozice radikálů. Británie se k náletům zatím nepřipojila.

Ozbrojenci z IS dnes vyzvali své stoupence, aby útočili na občany Spojených států, Francie a dalších zemí, které se účastní boje proti radikálům. Mluvčí IS abú Muhammad Adnání prohlásil, že vojenský zásah koalice vedené Američany bude podle něj „posledním tažením křižáků“. „Budou zlomeni a poraženi, stejně jako byla poražena jejich předchozí tažení,“ dodal mluvčí. Přímo na adresu amerického prezidenta Baracka Obamy pak dodává: „Tvrdíš, že Amerika nebude zatažena do pozemní války. Ale ona do ní zatažena bude. A povede to k její smrti, pohřbení a zničení.“