Změna klimatu je největší hrozbou pro mír a blahobyt, varoval šéf OSN

New York – Přes 120 státníků se sjelo do New Yorku hledat průsečík v boji s globálním oteplováním. Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun při zahájení největšího setkání svého druhu prohlásil, že svět musí v otázce klimatu „změnit kurz“. V opačném případě je prý ohrožena prosperita a mír. Americký prezident Barack Obama během setkání prohlásil, že jeho země chce ve snaze o ekologicky šetrnou ekonomiku hrát vůdčí roli spolu s Čínou.

„Změna klimatu ohrožuje těžce vydobytý mír, náš blahobyt a šance pro miliardy lidí. Je to hlavní úkol dneška. Naše reakce rozhodne o budoucnosti. Potřebujeme každou ruku,“ prohlásil šéf OSN s tím, že lidské či ekonomické náklady spojené se změnami klimatu mohu být pro lidstvo neúnosné.

Obama prohlásil, že se během schůzky s čínským prvním vicepremiérem Čang Kao-limem shodli na tom, že jejich země se mají v otázce boje s globální změnou klimatu chopit vůdčí role. USA a Čína jsou největšími světovými znečišťovateli ovzduší skleníkovými plyny, dosud však v aktivitě směřující k jejich snižování zaostávaly zejména za evropskými zeměmi.

Česko zastupuje na summitu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ten ve svém projevu ujistil o plnění klimatických závazků ČR. Země od roku 1990 snížila emise skleníkových plynů o více než třetinu, čímž překonala závazek stanovený Kjótským protokolem a tímto směrem bude pokračovat, uvedl šéf české diplomacie. Praha podle něj rovněž přispívá ročně částkami v řádech milionů eur na podporu ekologicky šetrných projektů v rozvíjejících se zemích Asie či Afriky. „V tomto ohledu mám to potěšení oznámit, že Česká republika je připravena v příštích dvou letech přispět 5,5 milionu dolarů do Zeleného klimatického fondu,“ prohlásil Zaorálek. Nově vytvořený fond slouží právě k financování klimatických opatření v rozvojovém světě.

Podle ekologa Bedřicha Moldana je dnešní konference důležitá hlavně proto, aby v tak velkém počtu státníků mohla připravit půdu pro klíčový summit v příštím roce v Paříži. „Máme všichni celkem dobře v paměti tu nepříliš úspěšnou konferenci v Kodani a jedním z důvodů byla nedostatečná politická příprava. Ty země nebyly připraveny na to, že nějaké závazky na sebe skutečně vezmou. Tuto situaci už nechce generální tajemník zopakovat,“ komentuje Moldan.

Při zahájení vystoupil také bývalý americký viceprezident Al Gore
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

EU se ústy předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa uzavázala k cíli snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 o 40 procent oproti roku 1990. Chce také využívat obnovitelné zdroje v podílu 27 procent na celkové výrobě energie.

Francouzský prezident Francois Hollande jen za svou zemi slíbil přispět v příštích letech miliardou dolarů (přes 21 miliard korun) do klimatického fondu OSN.

  • Z účastníků soukromé sféry naznačil příslib „odpovědnějších“ kroků například klan Rockefellerů. Známá rodina v zámoří proslula především obchodováním s ropou a aktuálně prý oznámila snahu prodat část investic do fosilních paliv a peníze investovat do obnovitelné energie.

Tomáš Halenka z Katedry meteorologie a ochrany prostředí, UK v Praze

„Očekávám od summitu, že tam dojde ke konsenzu většiny zúčastněných, že je třeba s rostoucí klimatickou změnou skutečně něco dělat, a že přijmou opatření, která je zaváží k přípravě příslušných dokumentů na příští rok v Paříži.“

Politiky se snažily popohnat průvody napříč světem

O víkendu prošly centrem New Yorku v rámci celosvětové kampaně za účinnější boj proti klimatickým změnám statisíce lidí. Politici musí jednat rychleji, znělo v neděli z davu, k němuž se připojila řada známých osobností - mimo jiné právě šéf OSN Pan Ki-mun, bývalý americký viceprezident Al Gore, newyorský starosta Bill de Blasio nebo třeba herec Leonardo DiCaprio. Akce se konaly nejen v Americe, ale i v Británii či Afghánistánu. V ponděli pak policie zatkla zhruba sto demonstrantů, kteří odmítli opustit místo protestu nedaleko Wall Street.

Pan Ki-mun, generální tajemník OSN 

„Změna klimatu je zásadní otázkou naší doby. Tento problém musíme řešit neodkladně. Čím déle to budeme odkládat, tím víc za to zaplatíme. Kvůli tomu je třeba, abychom byli všichni na jedné lodi - náboženské komunity i občanská společnost.“ 

Organizace OSN letos v březnu vydala obsáhlou studii klimatického panelu OSN, která upozorňuje na stoupající teploty. Ze studie vyplývá, že svět nyní směřuje k tomu, že může být překročen limit oteplení o dva stupně Celsia. To je přitom hodnota, kterou státy stanovily jako mezní, aby Země nepocítila nejhorší dopady změny klimatu.

  • Stoupající teploty mohou ohrožovat zdraví, domovy i bezpečnost lidí na planetě. Boje kvůli zdrojům, energiím, ale i kvůli hladu a extrémnímu počasí mohou podle OSN navíc globální oteplování výrazně zhoršit. Čeští vědci varují zejména před nedostatkem vody na území České republiky (čtěte víc).

Klimatické změny mají podle OSN nejvíc potrápit chudé země. Zatím nejobsáhlejší zpráva vychází ze 12 tisíc světových studií. A varuje, že globální změny přijdou rychleji a dřív, než se odhadovalo. 

Zpráva také vyzývá členské státy, aby obratem zakročily a emise skleníkových plynů i přes obrovské náklady regulovaly. Nicnedělání bude podle nich ve výsledku stát daleko víc. Skeptici ale závěry vědců odmítají. Na ruku jim hraje nejčastěji argument, že stoupání průměrné teploty zpomalilo, přestože objem světových emisí stále roste. 

Lidé přicházejí kvůli změnám klimatu o střechu nad hlavou, varují vědci

Podle studie Norské rady pro uprchlíky vyhnaly přírodní katastrofy minulý rok z domovů třikrát víc lidí než válečné konflikty. Konkrétně přišlo v důsledku záplav, hurikánů a dalšího řádění živlů o střechu nad hlavou 22 milionů osob.  

„Přírodní neštěstí jsou podceňována. Je to ale hrozba, která postihuje desítky milionů lidí ročně,“ uvedl k tomu šéf rady Jan Egeland. Politiky vyzval, aby otázku ztráty domovů v důsledku přírodních katastrof zařadili mezi své priority.