Všichni jsme děti boží - odpusťte Breivikovi, vyzval Nory Tutu

Oslo – K odpuštění masovému vrahovi Andersu Behringu Breivikovi dnes vyzval Nory známý bojovník proti jihoafrickému apartheidu a emeritní arcibiskup Desmond Tutu. „Bůh nemá nikoho v nenávisti. My všichni jsme boží děti. Jsou mezi námi ti, kteří se stali zlobivými dětmi. Dětmi ale zůstáváme, jsme stále součástí jedné rodiny,“ prohlásil v Oslu Tutu, který se podílel na usmíření po pádu segregačního režimu a který zde před 30 lety obdržel Nobelovu cenu za mír.

„Je to náš názor a myslím, že by to byl i názor Boha,“ podotkl Tutu. Dodal ale zároveň, že odpuštění nevylučuje vnímat i nadále Breivikovy zločiny jako „nejhorší z představitelných věcí“. Nenávist a hořkost jsou ale jako „žíraviny“, řekl také.

Extremista Anders Behring Breivik, který v červenci 2011 zabil při útocích v Oslu a na ostrově Utöya 77 lidí, byl odsouzen k maximálnímu trestu vězení v trvání 21 let s možností prodlužování až na doživotí.

Mluvčí norského sdružení pozůstalých Trond Henry Blattmann, který sám přišel při Breivikově řádění o syna, Tutuova slova odmítl. „Máme tu masového vraha, který neprojevuje lítost ani snahu se změnit,“ podotkl v rozhovoru pro norský rozhlas a televizi NRK. „Naopak řekl, že by klidně zničil ještě více životů,“ dodal Blattmann.

Bývalý jihoafrický arcibiskup Tutu proslul především jako bojovník proti apartheidu, který v zemi skončil v roce 1994. Za svou roli v kampani na vyřešení tohoto problému získal v roce 1984 Nobelovu cenu za mír. Angažoval se i v boji za lidská práva, proti chudobě, AIDS či rasismu. Své veřejné aktivity ukončil nositel mnoha světových vyznamenání teprve před několika lety. Čas od času se ale na veřejnosti objeví. V Norsku se má v úterý zúčastnit konference na téma usmíření, aby představil zkušenosti z JAR.