Za proniknutí s nožem do Bílého domu hrozí Gonzalezovi 10 let

Washington - Bývalý americký voják Omar Gonzalez, který v pátek s nožem v kapse pronikl do Bílého domu, čelí obvinění z nezákonného vstupu na pozemek prezidentského sídla s nebezpečnou zbraní. Hrozí mu za to až deset let vězení. Federální soud se bude případem opět zabývat ve středu 1. října.

Gonzalezovi hrozí až deset let (zdroj: ČT24)

Dvaačtyřicetiletý Gonzalez v pátek přelezl plot u Bílého domu a hlavním vchodem vešel dovnitř, načež jej zadržela ochranka. Sídlo hlavy Spojených států pak bylo asi na půl hodiny evakuováno, Barack Obama s rodinou těsně předtím zamířil na víkend do Camp Davidu. Podle soudních dokumentů Gonzalez pracovníkovi tajné služby řekl, že „měl obavy, že se hroutí atmosféra“, a potřeboval tuto informaci předat prezidentovi.

Mluvčí Bílého domu prohlásil, že okolo sídla prezidenta se denně pohybují tisíce turistů a zajistit hlavě státu ochranu právě tam není snadné. Tajná služba už ale kvůli události posílila bezpečnostní opatření.

Washingtonská prokuratura v pondělí uvedla, že Gonzalez byl již letos v srpnu u prezidentského sídla spatřen se sekyrkou v ruce. Po pátečním incidentu policie v jeho autě objevila 800 nábojů. Případ má před soudem pokračovat ve středu 1. října jednáním o případném propuštění Gonzaleze z vazby. Příští úterý by se měl incidentem zabývat výbor pro dohlížení nad činností americké Sněmovny reprezentantů.