Unesený britský novinář: Západ podcenil sílu islamistů

Damašek - Západní vlády podcenily sílu islamistů, říká na druhém videu zveřejněném radikálním Islámským státem (IS) unesený britský fotoreportér John Cantlie. Žurnalista také zopakoval, že ho vláda opustila. Spojené státy a jejich spojenci dnes zahájili nálety proti islamistům v Sýrii. Už dříve udeřili na pozice IS v Iráku.

Nový videozáznam trvá téměř šest minut a podobá se prvním záběrům s Cantliem zveřejněným na konci minulého týdne. Zadržený Brit má na sobě opět oranžové oblečení a opakuje, že se ho jeho vláda zřekla. V předem připraveném prohlášení na kameru čte, že západní vlády „zaspaly v souvislosti s rychlostí, jakou se Islámský stát rozšířil“. Podcenily prý sílu a bojové nadšení svého protivníka, konstatuje Brit předčítající z předem připraveného scénáře.

Cantlie spolupracoval s deníky Sunday Times, The Sun a agenturou AFP. Poprvé se ocitl v syrském zajetí v červenci roku 2012. Poté se objevily informace, že ho postřelili, když se svým únoscům snažil utéct. Následně ho měli zachránit bojovníci z opoziční Svobodné syrské armády (FSA). Do Sýrie se ale na konci roku vypravil znovu a byl opět zadržen.

Islámští radikálové, kteří obsadili část Sýrie a Iráku, již zavraždili tři zadržené - britského humanitárního pracovníka Davida Hainese a dva americké novináře Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa. Naposledy vyhrožovali, že dalším na řadě má být humanitární pracovník Alan Henning.

Armáda Spojených států a partnerské země podnikly v noci první letecké údery proti pozicím radikálů v Sýrii. Spojené státy uskutečnily celkem 14 náletů. Cílem byly výcvikové tábory, velitelství, sklady a obrněné vozy. Na akci se kromě nich podílejí rovněž Jordánsko, Bahrajn, Saúdská Arábie, Katar a Spojené arabské emiráty (čtetě víc).

Vydáno pod