Evropanů v řadách Islámského státu je údajně na 3 tisíce

Paříž – Ve službách bojovníků islámského státu je v současnosti zhruba 3 000 občanů EU, tvrdí evropský koordinátor pro boj terorismem Gilles de Kerchove. Dle jeho slov se tak od července přidalo na stranu islamistů zhruba o tisíc Evropanů více. Největší hrozbou je jejich návrat do vlasti, západní země proto zavádí přísnější opatření. Podle de Kerchovea se zhruba 20 až 30 procent Evropanů na straně džihádu údajně již vrátilo do svých domovských zemí.

Většina z nich prý ale nepředstavuje reálnou hrozbu. Někteří se vrátili do běžného života, zatímco řada trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Část bývalých bojovníků prý ale zůstává radikální a může představovat hrozbu pro vnitřní bezpečnost svých zemí. Tři údajné džihádisty úřady čerstvě zadržely na pařížském letišti Orly. Dva z nich jsou napojení na Mohameda Meraha, který v roce 2012 zavraždil v Toulouse sedm lidí, včetně tří židovských dětí. 

Pozdvižení vyvolala také policejní akce v Berlíně. Tamní speciální jednotka zatkla muže, který se čerstvě vrátil ze Sýrie, kde bojoval za Islámský stát. K syrským a iráckým extremistům už se dobrovolně dalo přes 400 německých muslimů. Podle úřadů čelí Německo konkrétní hrozbě teroristických útoků. 

Týkají se hrozby islamistů také Česka? (zdroj: ČT24)

Radikální přívrženci IS prý pocházejí hlavně z Francie, Británie, Německa, Belgie, Nizozemska, Švédska a Dánska. Několik jich však na Blízký východ odešlo také ze Španělska, Itálie, Irska a Rakouska. Nárůst počtu Evropanů mezi extremisty na Blízkém východě prý mohly způsobit úspěchy organizace Islámský stát v bojích na severu Iráku a Sýrie a především vyhlášení chalífátu na dobytých územích. 

Islámský stát v minulých dnech vyzval své stoupence k vraždění Američanů a Evropanů, kteří se na útocích podílí. Česká republika sice posílá protivníkům islamistů munice a údery mezinárodní koalice podporuje, náletů se ale aktivně účastnit nehodlá. Výhružky přesto zdejší politici neberou na lehkou váhu. Policisté v české metropoli neustále hlídají místa, která mohou být pro islámské radikály lákavými terči. Jde například o velvyslanectví Spojených států na Malé Straně nebo izraelskou ambasádu v pražských Holešovicích. Hrozbami islámské propagandy se bude zabývat i na Bezpečnostní rada státu.

Vydáno pod