Americké kmeny pomohou návratu bizonů

New York - Domorodé kmeny ze Spojených států a Kanady podepsaly historickou dohodu umožňující návrat bizonů do míst, kde dnes žijí indiáni. Smlouva by měla zvířatům zajistit volný pohyb přes hranice regionů a států. Jejím dlouhodobým cílem je navrátit tradiční zvíře do života indiánů na západě kontinentu. Jde o první bizoní dohodu od série smluv o volném lovu bizonů z 19. století.

Ujednání podepsali zástupci desítky kmenů z amerického státu Montana a kanadské provincie Alberta, mezi jejichž územími by díky smlouvě měly obnovené bizoní populace volně migrovat. „Lovecké praktiky, obřady, písně - všechny tyto věci se točily kolem bizonů. Všechny tyto věci budou přehodnoceny a obnoveny s přítomností bizonů,“ řekl profesor indiánských studií z Univerzity Lethbridge s domorodým jménem Malý medvěd.

Na základě dohody by se měly přirozené bizoní populace vrátit do některých oblastí Skalnatých hor či Velkých plání. V současnosti žije ve volné přírodě Severní Ameriky okolo 20 000 bizonů.

Bizoni v Yellowstoneském parku
Zdroj: ČTK/AP/Robert Graves

Před osídlením západní části dnešních USA a Kanady žily na těchto územích miliony divokých turů. Koncem 19. století jich ve volné přírodě kvůli nekontrolovanému lovu zbývalo necelých 1 500 kusů. V té době byly indiánské kmeny násilně umisťovány do rezervací a zbavovány možností lovu.

Místní farmáři v minulých letech neúspěšně protestovali proti jejich opětovnému rozšiřování kvůli obavám z toho, že přinesou nemoci a spasou jejich kravám trávu.