Další oběť džihádu: Islamisté z Alžírska zabili uneseného Francouze

Paříž – Jak hrozili, tak také učinili. Neznámí ozbrojenci zavraždili francouzského občana Hervého Gourdela, který byl unesen v neděli večer na severu Alžírska. Jde zřejmě o skupinu napojenou na Islámský stát (IS). Únosci v pondělí prostřednictvím nahrávky vzkázali, že Evropana zabijí, pokud západní země včetně Francie nezastaví nálety na pozice islamistů. Na internet dnes umístili video, kde 55letému Francouzovi usekli hlavu, protože „Paříž nesplnila ultimátum“.

„Tohle je naše pomsta za křižáckou francouzskou agresi proti chalífátu,“ prohlásili extremisté na čtyřminutovém záznamu. Gourdel, který před koncem nahrávky oslovil své nejbližší příbuzné jménem, ve videu obvinil francouzského prezidenta Françoise Hollanda, že slepě kráčí ve šlépějích svého amerického kolegy Baracka Obamy.

Hollande: Vydírání a hrozbám teroristů Francie nepodlehne

Francois Hollande potvrdil, že „Gourdel byl krutě zavražděn, protože to byl Francouz a protože jeho země bojuje proti terorismu a brání lidskou svobodu před barbarstvím“. Na zasedání Valného shromáždění OSN Hollande prohlásil, že Francie prochází těžkou zkouškou a vydírání a hrozbám teroristů nepodlehne. „Tito lidé neútočí jen na své odpůrce, útočí i na muslimy. Znásilňují a vraždí. Boj světového společenství s terorismem proto nemůže znát žádné hranice. (…) Boj s terorismem bude podle potřeb zesilovat. V souladu se zásadami OSN budeme jednat, nikdo ať o tom nepochybuje,“ řekl dále v projevu. Pokud by světové společenství důrazně nereagovalo, teroristé by dál šířili svou ideologii. „Odpovědí musí být síla, nikoli slabost,“ řekl Hollande. „V tomto boji budeme buď hráči, nebo diváky.“ K válce v Sýrii poznamenal, že Paříž bude vždy za jediného zástupce syrského lidu považovat nynější syrskou opozici.

K únosu Francouze došlo v době, kdy členové teroristické organizace Islámský stát vybídli své stoupence, aby útočili na občany zemí, které se účastní boje proti radikálům. Týká se to hlavně Spojených států a Francie. Tyto dvě země podnikají cílené nálety na pozice islamistů v Iráku, od úterka pak USA s arabskými spojenci útočí i v Sýrii. Přívrženci IS nedávno zavraždili dva zajaté americké novináře.

Gourdel byl profesionální horský průvodce a nadšený fotograf a cestovatel. V sobotu dorazil do kabylské oblasti východně od alžírské metropole na desetidenní horskou túru. K jeho únosu se pak na videu přihlásila údajná odnož IS, která si říká Vojáci chalífátu. Francouz na nahrávce vyzval prezidenta, aby zastavil intervenci v Iráku, jinak ho prý únosci zabijí. Francouzský premiér Manuel Valls ale v úterý reagoval, že Francie nebude s násilníky vyjednávat.

Pro Francii jde v otázce rukojmích o zásadní obrat. Hollande ještě před necelým týdnem nepřímo potvrdil, že za nedávné propuštění čtyř francouzských novinářů ze zajetí v Sýrii zaplatili jako zprostředkovatelé „přátelé“. USA a Británie dlouhodobě odmítají o svých unesených občanech vyjednávat. Nový přístup Francie, která se vojensky připojila k USA proti IS jako první ze západních spojenců, vzbudil již v internetových diskuzích v zemi galského kohouta spekulace o tom, zda Hollande a Valls tím nevyužívají možnosti, aby odvrátili pozornost veřejnosti od hospodářských problémů doma.

Stínáním rukojmích chtějí islamisté zastrašit Západ

  • Únor 2002 – V Pákistánu byl unesen a posléze zavražděn osmatřicetiletý novinář amerického listu The Wall Street Journal Daniel Pearl. Skupina ozbrojenců mu tehdy přímo před kamerou uřízla hlavu a záznam zveřejnila. Za vraždu byl odsouzen k trestu smrti a v červnu 2002 popraven Umar Šajch, vlastním jménem Ahmad Saíd Šajch. Zadrženi a odsouzeni byli v souvislosti s tímto případem také další tři muži.
  • Květen 2004 – V Iráku byl zavražděn šestadvacetiletý americký obchodník Nicholas Berg. Na webových stránkách militantního hnutí napojeného na teroristickou síť al-Káida se posléze objevilo video, na němž maskovaný muž Bergovi uřízl hlavu. Podle únosců byla vražda pomstou za týrání iráckých vězňů americkými vojáky ve věznici Abú Ghrajb.
  • Červen 2004 – V Saúdské Arábii byl zavražděn zaměstnanec americké firmy Paul Johnson. Únosci, kteří se označili za sekci al-Káidy na Arabském poloostrově, chtěli původně výměnou za Johnsonův život dosáhnout propuštění spolubojovníků. Pak ale Johnsonovi podřízli hrdlo a video se záznamem umístili na internet.
  • Říjen 2004 – V Iráku zavraždili britského inženýra Kennetha Bigleyho. Muslimští radikálové posléze zveřejnili videozáznam, na němž Bigley četl v přítomnosti šesti únosců prohlášení a pak mu jeden z ozbrojenců uřízl hlavu.
  • Únor 2009 – Islámští radikálové z afghánského hnutí Taliban zavraždili dvaačtyřicetiletého polského inženýra Piotra Stańczaka. Únosci výměnou za jeho život žádali výkupné a propuštění talibanských vězňů držených v pákistánských věznicích. Když se tak nestalo, setnuli mu hlavu a záznam pak předali novinářům.
  • 20. srpna 2014 – Bojovníci radikální organizace Islámský stát (IS) zveřejnili video se stětím amerického novináře Jamese Foleyho, jenž byl v listopadu 2012 unesen v Sýrii; vraždu spáchal muž mluvící anglicky s britským přízvukem.
  • 29. srpna 2014 – Radikálové z IS zveřejnili další video, jež má zastrašit jejich protivníky – záznam vraždy kurdského bojovníka má být podle nich varováním iráckým Kurdům před spoluprací s USA.
  • 2. září 2014 – Hnutí IS zveřejnilo na internetu video, na němž je stětí zadržovaného amerického novináře Stevena Sotloffa. Na videu islamisté rovněž vyzvali vlády všech zemí, aby se distancovaly od americké politiky vůči islamistům.
  • 14. září 2014 – Bojovníci IS zveřejnili na internetu video, na němž je zachyceno údajné stětí britského humanitárního pracovníka Davida Hainese. Existenci videa s předpokládaným Hainesovým stětím potvrdilo britské ministerstvo zahraničí.
  • 24. září 2014 – Alžírští islamisté zavraždili francouzského občana, kterého unesli v neděli na severu země. Paříž podle nich nesplnila ultimátum, aby ukončila nálety na IS v Iráku. Na internetové video s násilnou smrtí pětapadesátiletého Hervého Gourdela, jemuž teroristé usekli hlavu, upozornila americká monitorovací služba SITE.