Chorásán: Včera ho nikdo neznal, dnes největší hrozba pro Západ

Damašek/Washington - Při leteckých úderech USA na pozice islámských radikálů v Sýrii podle některých zdrojů zahynul i vůdce radikální skupiny Chorásán Muhsín Fadlí. USA tuto informaci ale zatím nepotvrdily. Dosud málo známá skupina Chorásán, která je odnoží teroristické sítě al-Káida a plánovala prý velký atentát v USA či v Evropě, byla jedním z důvodů, proč USA zahájily letecké útoky na sever Sýrie.

Chorásán tvoří údajně veteráni organizace Al-Káida, kteří bojovali v Afghánistánu a v Pákistánu. Založil ji prý zhruba před rokem právě Fadlí, jeden z nejbližších spolupracovníků bývalého velitele al-Káidy Usámy bin Ládina. Hlavním cílem skupiny je prý organizace útoků na západní cíle, nikoli boj proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

Svět skupinu Chorásán dosud neznal, zpravodajské služby ano. Podle nich byla krok od spáchání teroristického útoku na americké půdě nebo na americké cíle v Evropě a právě kvůli ní Washington už v červenci zvýšil ostrahu velkých letišť. Teď se o skupině otevřeně hovoří jako o zásadní hrozbě pro USA. Fadlího, který verboval západní mladíky a přesvědčoval je k sebevražedným útokům, si Washington cenil na sedm milionů dolarů.

„V případě Chorásánu opravdu nejde o počty lidí. Nebezpeční jsou znalostmi, zkušenostmi. Umějí využít struktury mezinárodní sítě al-Káida. Když se teď spojí s bojovníky v Sýrii, jsou schopni světu připravit třaskavou směs,“ říká americký expert na boj s terorismem Peter Neuman.

Lidé ze skupiny Chorásán patří k nejzkušenějším teroristům sítě al-Káida. Pocházejí z několika zemí. Tajemný gang působí v těch oblastech Sýrie, které ovládá islamistická organizace An-Nusra, která je rovněž blízká al-Káidě. Když teď Američané útočí na severosyrská města, ničí především základny Chorásánu. Skupina podle západních expertů operuje nezávisle na okolí a využívá jen základny spřátelených teroristů. Výbušniny pro úder proti Západu by například získala od specialistů jemenské odnože al-Káidy.

Chorásán nese jméno historické středoasijské oblasti, která proslula svou kulturou. Bojovníci mají al-Káidě navrátit pochybnou slávu, o kterou ji připravila organizace Islámský stát (IS). Pokud jsou členové vedení skupiny stále naživu, je možné, že úder na západní cíle nakonec provedou, soudí analytici. Svět se musí připravit na závody v krutosti.

Bude pro Západ výhodnější spolupracovat s Asadovým režimem?

Jak v rozhovoru pro ČT poznamenal politolog Josef Kraus, al-Káida už dlouho není organizací s jasnou hierarchickou strukturou a má navíc s IS rozepře. Obě skupiny sice dokáží ad hoc spolupracovat, většinou si ale konkurují a často dochází i k boji mezi nimi.

Kraus také uvedl, že nálety USA a jejich spojenců jsou sice sporadicky účinné, nicméně samy o sobě bez pozemní operace IS nezničí. Zatímco v Iráku lze v tomto směru spolupracovat s tamní armádou či kurdskými pešmergy, v Sýrii je to problém. USA zde totiž sázejí na podporu umírněných opozičních hnutí. Ta se ale hledají obtížně a řada z nich v případě výhodnosti dokáže spolupracovat i s islámskými radikály. Západ a zejména USA se proto budou muset rozhodnout, jakou stranu si zvolí a zda pro ně nebude v rámci boje proti společnému nepříteli výhodnější podporovat stávající režim Bašára Asada, soudí Kraus.

Útok na cíle islamistů v Sýrii
Zdroj: ČT24

USA pokračují v náletech

Spojené státy a jejich arabští spojenci podnikli v noci na čtvrtek další letecké údery proti cílům radikálního hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii. Pentagon podrobnosti o útoku oznámí, až to bude z operačních důvodů vhodné. Podle zdrojů agentury Reuters je cílem nejnovějších úderů ropná infrastruktura extremistů z IS v Sýrii. Do útoků na modulární rafinerie na východě země se prý zapojily Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Nálety mají ochromit financování IS.

Modulární rafinerie je možné přemísťovat a rychle zprovoznit. Podle jednoho ze zdrojů mohou takové rafinerie vytvářet zhruba dva miliony dolarů denně v příjmech z ropy. Americké velitelství už v podvečer oznámilo, že provedlo pět útoků proti teroristům v Iráku a Sýrii. Terčem dvou náletů byla oblast jihovýchodně od Irbílu v iráckém Kurdistánu, další dva útoky směřovaly západně od Bagdádu a jeden na pozice islamistů v Sýrii.

Spojené státy se svými spojenci podnikly celkem už téměř 200 leteckých útoků na pozice islamistů v Iráku a více než dvě desítky v Sýrii. Turecko dnes popřelo, že by Američané využili k útokům na Sýrii tureckého vzdušného prostoru.