Američan se (ne)dobrovolně dostal do severokorejského vězení

Pchjongjang - Američan Matthew Miller si začal v Severní Koreji odpykávat šestiletý trest nucených prací. Jako důkaz zveřejnila KLDR fotografii 24letého muže v šedé vězeňské uniformě s oholenou hlavou. Soud mladíka shledal vinným z „nepřátelských činů“ vůči KLDR. Podle severokorejských zdrojů po příletu do země Miller roztrhal turistické vízum, aby se dostal do vězení, kde prý chtěl odhalit porušování lidských práv.

Američan je držen v izolaci a pracuje denně na poli. „Ve vězení pracuji osm hodin denně. Většinou jde o zemědělské práce, kopání země a tak podobně,“ uvedl Miller ve středu v krátkém rozhovoru s novinářem agentury AP v hotelu v severokorejské metropoli Pchjongjangu, odkud si směl zatelefonovat domů. „Kromě toho jsem pořád v izolaci, nedostanu se s nikým do kontaktu. Ale zdravotně jsem v pořádku, netrpím žádnými nemocemi či zraněními,“ dodal.

Miller se ve středu objevil na veřejnosti poprvé od 14. září, kdy nad ním severokorejský nejvyšší soud vynesl rozsudek. Američana doprovázel strážce, který mu umožnil odpovědět pouze na jedinou otázku reportéra AP. Odsouzený rovněž ukázal novináři několik dopisů, v nichž prosí o pomoc vlivné americké osobnosti, včetně první dámy Michelle Obamové, ministra zahraničí Johna Kerryho a bývalé šéfky americké diplomacie Hillary Clintonové.

Američan Miller si v KLDR odpykává šestiletý trest (zdroj: ČT24)

Oficiální severokorejská tisková agentura KCNA označila Američana za „neurvalce“, jehož Američané poslali, aby se infiltroval do severokorejské věznice v rámci nepřátelských aktivit Spojených států vůči Pchjongjangu. „Spáchal výše uvedené činy v naději, že se proslaví po celém světě a s pomocí mezinárodních chuligánů se stane druhým (Edwardem) Snowdenem,“ napsala severokorejská státní média.

V KLDR si nyní odpykává patnáctiletý trest za údajnou snahu rozvrátit komunistický režim i další Američan - misionář korejského původu Kenneth Bae. Za porušení zákona pro turisty je zde zadržován i Jeffrey Fowles - ten ale stále čeká na soud. Měl se provinit tím, že zapomněl na hotelu bibli.

Počátkem září všichni tři Američané požádali Washington, aby vyslal do Severní Koreje svého představitele, který by pomohl zařídit jejich propuštění. Bílý dům poté uvedl, že propuštění trojice považuje za prioritu.

Spojené státy před cestami do KLDR své občany varují. Washington neudržuje se Severní Koreou diplomatické styky. Pchjongjang se již v minulosti dočkal návštěvy vysokého amerického představitele, který přijel žádat o propuštění amerických vězňů. Někdejší prezident Bill Clinton přiletěl v roce 2009, kdy úspěšně vyjednal propuštění dvou amerických novinářek.