V Nigérii se vzdalo 260 členů Boko Haram po smrti vůdce

Abuja – Poté, co nigerijská armáda oznámila smrt vůdce islámské organizace Boko Haram, se vzdalo 260 jejích příslušníků. Někteří z nich složili zbraně již v úterý. Okolnosti i skutečnou identitu mrtvého lídra skupiny zatím vojáci neupřesnili, mlčí i samotní radikálové.

260 příslušníků islámské organizace Boko Haram se vzdalo (zdroj: ČT24)

Radikálové z Boko Haram se masově vzdávají vůbec poprvé. Zprávy o zabití vůdce sekty se přitom objevily už dvakrát. Podle armádního mluvčího Abubakara Shekau zřejmě zemřel už dřív a jeho pravděpodobný nástupce přijal jeho jméno. To se tak stalo jakýmsi symbolickým znakem pro Boko Haram.

Unesené dívky jsou stále v zajetí

Boko Haram působí na severovýchodě země, osídleném hlavně muslimy. Při útocích letos zemřely už tři tisíce lidí. Radikálové taky stojí za únosem více než 250 dívek ze střední školy. „I když jsou v zajetí déle než tři měsíce, naše úsilí dostat je do bezpečí stále nemá žádný výsledek. Pracujeme na tom spolu s našimi partnery,“ uvedl prezident Nigérie Goodluck Jonathan.

Podle někdejšího viceprezidenta Atiky Abubakra je situace v zemi kritická a napětí mezi muslimskou a křesťanskou populací stále roste. „Touto cestou už jít dál nemůžeme. Úpadek a beznaděj jsou emoce, které vedou ke ztrátě bezpečí. Naše společnost je víc rozdělená než kdykoli jindy od konce občanské války,“ poznamenal. Abubakar, který reprezentuje muslimský sever, také oznámil prezidentskou kandidaturu - chce sesadit dosavadní hlavu státu.

Islamističtí teroristé z Boko Haram bojují proti centrální vládě od roku 2009. OSN skupinu letos v květnu zařadila na svůj oficiální seznam teroristických organizací, Spojené státy tak učinily už loni.