Adoptuj si včelu: Bratislava podporuje chov včel ve městech

Bratislava/Berlín – Slováci se snaží najít způsob jak zachránit včelstva, kterých kvůli používání pesticidů v zemědělství výrazně ubývá. Jednu z možností nabízejí úly v centrech měst. Ty jsou podle včelařů ideální. V okruhu tří kilometrů, kde létají, nejsou žádné rostliny ošetřené pesticidy - tak jako na polích v okolí vesnic.

„Město není zatížené agrochemikáliemi. Nechci tím říct, že toto prostředí je čisté. Ty látky, které vadí včelám, tady ale nejsou,“ upřesnil včelař Tomáš Blaškovič, který se stará o dva úly na střeše bratislavské tržnice. Podobné úly jsou na Slovensku zatím jen čtyři.

Nadšenci chtějí počet včel výrazně rozšířit, na což potřebují 700 tisíc korun. Získat je chtějí od dárců, kteří podobně jako v zoo včely adoptují. „Ono je to vlastně takové symbolické. Vy si můžete adoptovat larvu, dělnici, trubce, včelaře i celý úl. Bude se to pohybovat od jednoho po 250 Eur,“ poznamenala Miriam Rajterová, koordinátorka kampaně za záchranu včel ze společnosti Greenpeace.

Peníze z adopcí by měly zafinancovat další čtyři úly

Díky penězům z projektu Adoptuj si včelu má už příští rok přibýt deset nových úlů v centrech pěti slovenských měst. Nová místa na střechách pro včely vybírá Petra Ježeková.  „U nás byly takové ohlasy, co když je někdo alergický a včely ho pobodají, ale když jsou ty včely na střeše a nevylétávají z úlu směrem k lidem, tak se není čeho bát,“ poznamenala. Starat se o ně má zkušený včelař a všichni nájemníci v okolí musí s umístěním úlů souhlasit. Odměnou jim bude díky opylování větší úroda bylinek nebo rajčat pěstovaných za oknem.

Adoptuj si včelu: Bratislava podporuje chov včel ve městě (zdroj: ČT24)

Například v Berlíně se z městského včelaření stala obrovská móda. Celkem Berlíňané vlastní asi 3,5 tisíce včelstev a ročně se stočí přes 120 tun medu. Do počtu berlínských městských včel má ale Slovensko zatím daleko. Jestli se jim alespoň trochu přiblíží, ukáže úspěch adopce včel - dělnice v ní vyjde na 140 korun, trubec na 400 a včelí královna rovnou na 800 korun.