Jak vypadá život v baště islamistů? Nesmí hrát hudba, platí zákaz kouření

Rakká - Syrská Rakká byla prvním městem, které Islámský stát loni obsadil. Od té doby je jeho symbolem, výkladní skříní, kde se snaží co nejdůsledněji uplatňovat svou verzi práva šaríja. To v praxi znamená značný výskyt mravnostní policie v ulicích a její přísné kontroly zahalení žen. Běžné dochází ke stínání hlav a ukřižování těch, co nesouhlasí s nastoleným režimem.

Jak vypadá krutovláda v Rakká, v sídle velení Islámského státu? Třeba tak, že se zde vystavují uřezané hlavy nepřátel a u Syřanů jiných vyznání dochází k jejich ukřižování. „Počet poprav ukřižováním roste. Stejně jako případy stínání hlav. Tento trest se uplatňuje na všechny, kdo nesouhlasí s Islámským státem,“ přibližuje situaci v městě Andrew Tabler z Washingtonského institutu pro blízkovýchodní politiku.

Radikálové ve městě zakázali hudbu, nesmí se tu kouřit. Zabavený tabák veřejně ničí a když u někoho najdou krabičku cigaret, dají mu pár ran bičem.

Pro řadu žen je nutnost zahalení novinkou, neboť to v Sýrii nebylo zvykem - na rozdíl od konzervativních monarchií Perského zálivu. Některé ženy už v Rakká dokonce popravili právě za to, že nebyly správně zahalené.

Jedna ze statečných obyvatelek města potají natočila snímek o problémech, kterým denně čelí. Pokud by ji při filmování přistihli, čekala by ji smrt. Ulice totiž stále křižují hlídky mravnostní policie. Ty kontrolují i to, aby modely oblečení, které třeba jen v náznaku kopírují ženskou postavu, nebyly vystavovány venku, ale byly k mání jen uvnitř obchodu.

Město Rakká tedy zažívá těžké časy. Radikálové se snaží spoutat životy místních. Podle některých zpráv dokonce najímají chlapce, aby donášeli na dospělé.

Vydáno pod