Džihádistů samotářů přibývá, jejich odhalení není snadné

Londýn - Devět zatčených v Londýně, minulý týden patnáct v Austrálii. A ve všech případech se údajně jednalo o potenciální džihádisty. Západ se těchto jedinců bojí více než teroristických organizací – ty totiž zanechají alespoň stopu. Vlk samotář ale našlapuje zlehka a útočí nečekaně. Na výzvy radikálů sice slyší mizivé procento muslimů, dopady jejich překvapivých akcí však mohou být nedozírné.

Australanovi Numanu Haiderovi bylo 18 let a již patřil na seznam podezřelých teroristů. Policisté se s ním sešli v úterý večer před služebnou v Melbourne. Mladík detektivy pobodal nožem, pak ho strážník zastřelil. Už před svým zabitím si Haider vysloužil několikrát pozornost policie, naposledy minulý týden, kdy měl v nákupním centru mávat vlajkou Islámského státu. Úřady mu tehdy zrušily pas. Promluvit si s ním chtěly po víkendové výzvě radikálů, aby jejich souvěrci útočili na jakékoli cíle v zemích, které se zapojily do úderů proti ozbrojencům v Iráku a Sýrii.

Philip Mudd, bezpečnostní analytik: „Musíte se k nim dostat v době, kdy začali o útoku přemýšlet, ovšem ještě ho nepodnikli. Tohle období, kdy vyšetřovatel musí někoho takového najít, může ale trvat jen týdny.“

Nová strategie přímého oslovení příznivců přes internet a sociální sítě funguje a bezpečnostní složky si to uvědomují. Jen Američané sledují stovky vlastních občanů, které by radikální názory mohly dovést k teroristickým činům. Policie je v nejvyšší pohotovosti - všímat si má hlavně změn v jejich chování a frekvence návštěv internetových stránek džihádistů.

Radikálové vyzvali k odvetě vůči zemím zapojeným do koalice proti IS
Zdroj: ČT24

Vystopovat podezřelé je každopádně velmi obtížné. Vlci samotáři nepotřebují víza, složité plány ani přímý rozkaz vysoce postavených džihádistů, radikalizují se sami. Návody na sestrojení bomby nebo strategii útoku najdou na internetu. Pak už jednají na vlastní pěst.

Na stopu navede třeba echo z muslimské komunity

Tímhle sítem proklouzl například střelec z vojenské základny v Texasu nebo bratři Carnajevové, které policie viní z loňského bombového útoku na bostonský maraton. Na takové samotáře mohou úřady narazit jen náhodou. V boji s terorismem se jim vyplácí spolupráce s umírněnými muslimy. Třetina z extremistů zadržených v Americe od útoku v září 2001 skončila za mřížemi kvůli upozornění od příbuzných nebo ostatních členů muslimské komunity.