Rusové se začínají bát návratu bojovníků IS do vlasti

Moskva - Islamisté z postsovětských republik, válčící v Sýrii a Iráku v řadách extremistického hnutí Islámský stát, se po návratu do vlasti mohou stát vážnou bezpečnostní hrozbou, obává se šéf ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. Americký ministr zahraničí John Kerry přitom ještě nedávno Moskvu kritizoval za podceňování nebezpečí Islámského státu a trvající podporu režimu prezidenta Bašára Asada. Obávat by se měla ale i Evropa, míní koordinátor EU pro boj s terorismem. Podle něj pokračující letecké údery spojenců na Islámský stát totiž zvyšují riziko odvetných útoků v Evropě.

„Uvědomujeme si, že osoby, které získaly bojové zkušenosti a současně byly politicky a nábožensky nakaženy, po návratu do stálého bydliště ve vlasti se mohou stát nebezpečnou hrozbou pro národní bezpečnost svých zemí,“ řekl Patrušev a dodal, že Islámský stát disponuje podle různých odhadů 30 000 až 50 000 bojovníky. „Je to vážná síla, která bez náležité protiváhy je schopna narušit existující systém mezistátních vztahů a bezpečnosti,“ varoval.

Sami válečníci Islámského státu před časem na síti zveřejnili videonahrávku, ve které slibovali rozpoutat válku v Čečensku a na celém severním Kavkazu, patřícím Rusku, a vyhrožovali osobně prezidentu Vladimiru Putinovi. To přimělo čečenského vládce Ramzana Kadyrova, ostentativně loajálního vůči Putinovi, zareagovat slibem zničit „zrůdy“ z Islámského státu, řízené „západními tajnými službami“.

K IS se přidalo víc než 3 000 Evropanů

Jedním z nejvýznamnějších velitelů radikálů z hnutí Islámský stát se stal mladý bojovník z Čečenska Umar Šíšání. Militanti z Islámského státu začínali jako odnož teroristické sítě al-Káida v Iráku, většina jeho velitelů jsou tak Iráčané. Poté, co se radikálové zapojili do občanské války v sousední Sýrii, se ale do jejich řad začlenilo i množství bojovníků ze zahraničí. Podle některých expertů jich může být až 10 000 a podle nejnovějších odhadů více než 3 000 pocházejí z evropských států. Jejich domovské země se teď obávají, co se bude dít, až se začnou vracet. Koordinátor EU pro boj s terorismem Gilles de Kerchove navíc varuje, že pokračující letecké údery spojenců na IS zvyšují riziko odvetných útoků v Evropě.

Evropští radikální přívrženci IS pocházejí hlavně z Francie, Británie, Německa, Belgie, Nizozemska, Švédska a Dánska. Několik jich však na Blízký východ odešlo také ze Španělska, Itálie, Irska a Rakouska.