Odbory bojují za hasiče z Ground Zero: Během jednoho dne zemřeli tři

Washington - Američtí odboráři bojují za to, aby Kongres prodloužil zákon o lékařské péči pro záchranáře z 11. září 2001. Jejich tlak zesílili potom, co během jednoho dne zemřeli tři newyorští hasiči, kteří na místě teroristického útoku na Světové obchodní centrum zasahovali.

Daniel Heglund (58), Robert Leaver (56) a Howard Bischoff (58) v pondělí zemřeli v rozpětí několika hodin na rakovinu. Jde o přímý důsledek kouře a toxického prachu, který dlouhé dny a týdny vdechovali v hořících mrakodrapech a v jejich troskách, kde pátrali nejdřív po živých, později po tělech obětí.

Ve sboru sloužili dvě desítky let. Počet hasičů, kteří zemřeli na nemoci související s Ground Zero, stoupl jejich smrtí na 92. Přímo v troskách budov jich zahynulo 343. S rakovinou způsobenou zásahem po teroristických útocích dál bojují skoro tři tisíce záchranářů a policistů. „Často jsme se jich ptali: Litujete někdy toho, že jste tam zasahovali? Odpovídali prostě - země je potřebovala, udělali by to znovu,“ říká předseda odborové asociace hasičů James Lemonda.

Odbory bojují za hasiče z 11. září (zdroj: ČT24)

Poslední tři roky měli léčení zdarma, stejně jako civilisté, kteří útok přežili. Zákon ale za rok vyprší - pokud ho členové Kongresu neprodlouží. Kampaň za prodloužení zákona o 25 let sílí. Ani podpora starosty New Yorku ovšem nestačí, pokud pro něj nezvednou ruku demokraté i republikáni ve Washingtonu. Znamená to najít miliardy dolarů na léčbu nemocných i těch, které těžká diagnóza teprve čeká. „Žádám je, aby byli stejně stateční jako lidé, kteří ten den vyslyšeli tísňové volání,“ vyzývá je Lemonda.

Stovky mužů v hasičských uniformách se po 11. září 2001 nakazily vážnými nemocemi dýchacích cest, další trpí rakovinou. Podle lékařů však není přímá spojitost mezi jejich přítomností na místě plném zdraví škodlivých látek a nádorovým bujením dosud jasně prokázána. Řada dalších hasičů bez ohledu na to podle Lemondy potřebuje finančně nákladnou zdravotní péči. Kongres pro ně před časem vyhradil v rámci zdravotní kompenzace 2,78 miliardy dolarů (téměř 60 miliard korun).

Vydáno pod